În copilărie, adormeam cu gândul că o zână bună veghează asupra mea de pe cerul înstelat. Azi, știu că e adevărat. La fel ca Zâna albastră a lui Pinocchio, e italiancă. Nu, nu te mint: o cheamă Samantha Cristoforetti!

Pasionată de zbor, milaneza studiază ingineria mecanică la München, aeronautica la Toulouse și tehnologia la Universitatea Mendeleev din Moscova. Ca absolventă a Academiei Aeronautice, e printre primele italience locotenent și pilot de vânătoare. E calificată pe 6 tipuri de avioane NATO, cu peste 500 ore de zbor. Dar Samantha vrea mai mult. În 2009, Agenția Spațială Europeană (ESA) o alege dintre 8000 candidați. După 5 ani de antrenament, pleacă în spațiu. 200 zile mai târziu, Samantha deține recordul pentru cea mai lungă misiune a unei femei, dar și a unui european.

Pe lângă experimentele științifice obișnuite, ea are un mod special de a păstra legătura cu cei de jos. E antrenoarea live a programului ”Train Like an Astronaut”, 9 săptămâni de exerciții fizice pentru copii între 8-12 ani. E italiancă, așa că instalează la bord ISSpresso, primul espressor în imponderabilitate. Revine la sol și participă la misiunea americană NEEMO, unde astronauții se antrenează într-un laborator pe fundul oceanului. În aprilie 2022, pleacă iar acolo sus.

Recomandări

CHETĂ PENTRU SPORTIVII ROMÂNI
C.E. INVESTIGHEAZĂ CHINA
SCADE INTERESUL PENTRU VISION PRO
P.E. LUPTĂ CONTRA TRAFICULUI DE FIINȚE UMANE
PRAFUL SAHARIAN ACOPERĂ GRECIA
OPTIMUS VA FI UN ROBOT „SENSIBIL”

Ne trimite primul video Tik Tok de la bord, apoi iese afară, pentru un spacewalk de peste 7 ore! Când o femeie schimbă o roată, unii șoferi râd. Însă deasupra lor, altă femeie instalează brațul robotic european al Stației Spațiale. În puținele clipe libere, Samantha adaugă chineza la cele 5 limbi pe care le știe și supraveghează online educația celor doi fii. Da, această profesionistă e și soție și mamă!