Dintre toate sancțiunile care se abat asupra Moscovei, cea mai usturătoare va purta semnătura unei femei și va afecta istoria Rusiei mult după domnia lui Putin: aderarea Finlandei la NATO, sub 1.guvernarea lui Sanna Marin.

S-a născut în 1985, într-o țară a cărei independență era atât de sufocată de URSS, încât a dat naștere unui termen de geopolitică: finlandizarea. Sanna Marin nu a avut o copilărie ușoară. Abandonată de un tată alcoolic, a fost crescută de mamă și de partenera acesteia. Nu s-a simțit însă marginalizată, ci fericită. În timpul studiilor de Administrație publică, a lucrat într-o brutărie. Azi, se mândrește că e prima din familia ei cu o diplomă universitară. Ai înțeles, Sanna e dintre cei care privesc jumătatea plină a paharului! E însă un om cu convingeri și cu poftă de muncă. La 20 ani, se înscrie în tineretul socialist. După patru ani, este vice-președinte a organizației și conduce Consiliul local din Tampere. Câștigă două mandate de deputat. Între 2018-2020 face un copil, devine ministru al Transporturilor, preia șefia partidului social-democrat, ajunge prim-ministru și abia apoi se mărită. La 34 ani, e cel mai tânăr lider din istoria țării și al doilea din lume. Guvernul ei – în care femeile ocupă 12 locuri din 19 – ia măsuri dure în epidemia Covid. Când Putin atacă Ucraina, îi trezește pe finlandezi din trei generații de neutralitate: Sanna Marin începe consultările pentru aderarea la NATO, în parteneriat cu vecinii suedezi.

În 1939, Finlanda ținea piept singură hoardelor lui Stalin. Astăzi, ea poate muta frontiera NATO la 400km de Sankt-Petersburg. Sanna spune că hotărârea va fi luată ”în câteva săptămâni, nu luni”. Căutând gloria trecutului, Putin și-a făcut dușmani și în viitor. Prin Sanna Marin, generația millenials arată că e gata să-și ia secolul în primire: primul secol care nu va mai fi exclusiv masculin.

Recomandări

FICO ÎȘI REVINE DUPĂ ATAC
URSULA INVESTIGHEAZĂ DIN NOU META
ÎN CHINA ÎȚI IEI LIBER DACĂ EȘTI TRIST
A.I. ÎN MUZEE
CUM E VREMEA ÎN ROMÂNIA?
CE FACEM CU SISTEMUL PATRIOT