Într-o lume deseori nedreaptă și crudă, atunci când vine Crăciunul, figura Moșului ne reamintește tot binele din noi. Dincolo de sărbătoarea familială, munca acestui erou al zilei e asigurată tot restul anului de asistenți sociali și activiști, deseori femei și mereu anonime. Fiind sărbătoare, fac o excepție: ți-o prezint pe Sindhutai Sapkal.


Născută în 1948 într-o familie săracă din India, viața ei e un catalog trist al condiției feminine: măritată la 12 ani cu un soț de 32, renunță la școală după doar 4 clase pentru a suporta violența domestică, abandonul și sărăcia. Gravidă fiind, e forțată să cerșească pe străzi pentru a supraviețui. Acolo întâlnește mulți copii asemenea ei. Sinhutai decide să-i adopte și să le ofere dragoste, educație și sprijin. Acest salt în necunoscut îi schimbă viața. Hotărâtă și descurcăreață, caută finanțări, fondând mai multe orfelinate și ONG-uri pentru a ajuta și mai mulți copii nevoiași. Ani mai târziu, peste 1500 copii o numesc „Maai” (mamă). De asemenea, ea și-a cedat fiica biologică unui trust pentru a evita orice discriminare între copiii ei. Sindhutai a primit peste 700 premii pentru munca sa nobilă. Cu banii, a cumpărat terenuri pentru noi orfelinate. În 2021, India a decorat-o pe această femeie, ce pornise în viață ca Chindhi (Zdreanță), adică un copil nedorit.


Sindhutai Sapkal s-a stins anul trecut. Familia ei, care cuprinde 382 de gineri și 49 nurori, simbolizează tot binele pe care l-a putut face o biată femeie, lipsită de educație și resurse. Cei ca mine și ca tine, cu toate viețile noastre complicate, ne bucurăm de ceea ce ea nici nu putea visa. De Crăciun, îți ofer o întrebare: crezi că poți face celor din jur mai mult bine anul viitor? Doar un strop mai mult. Crăciun fericit!

Recomandări

VREM O ȘCOALĂ CA AFARĂ
URSULA CERE CONCURENȚĂ ECHITABILĂ CHINEI
BELLA IA PAUZĂ DE LA MODELING
RUBLEV CÂȘTIGĂ LA MADRID
CUM STĂM LA SPERANȚA LA VIAȚĂ
CIOLACU CHELTUIE PESTE BUGETARE