Se zice că frumusețea e trecătoare. Lumea filmului e nemiloasă cu actrițele trecute de prima tinerețe. Excepțiile sunt rare. Printre ele, una dintre cele mai luminoase este Sophia Loren.

Finalistă Miss Italia la 15 ani, l-a cucerit pe producătorul Carlo Ponti, care era cu 22 ani mai în vârstă. El i-a ales numele de scenă și primele roluri. A devenit soția lui, i-a dat doi fii și i-a rămas credincioasă până la moartea acestuia în 2007. Asta, deși a fost sex-symbol-ul anilor 60, curtată de cei mai fascinanți actori din lume. Pe aceștia, i-a iubit doar pe ecran.

Rolurile i-au adus toate recompensele posibile: Cannes, Venezia, Oscaruri. Sophia i-a cucerit pe italieni, apoi pe americani. La început, fiindcă era frumoasă, la fel de frumoasă ca Gina Lollobrigida sau Claudia Cardinale. Însă doar Sophia a devenit un brand, ba chiar un brand de țară. În Italia, i se spune ”La Loren”, tot așa cum se zice ”la Ferrari”. Cum?

Recomandări

VENEȚIENII IES ÎN STRADĂ
METROUL NU MAI BATE PASUL PE LOC
ROMÂNII NU MAI ALEG STRĂINĂTATEA
CINE VA PRELUA ȘEFIA C.E.
NOU COD PENTRU SCHENGEN
NE LIPSEȘTE EDUCAȚIA FINANCIARĂ?

Engleza în care a jucat la Hollywood a deprins-o servind soldații americani din birtul deschis de mama ei la Napoli în propria locuință. Sophia a cunoscut de mică războiul, frica și mai ales foamea. Când a uimit planeta cu rolul țărăncii din La Ciociara, cea care sfârșește violată de soldații ce i-au eliberat satul, propria copilărie chinuită i-a ținut loc de orice metodă actoricească.

De-a lungul carierei, a reprezentat femeia ideală pentru orice bărbat, dar le-a făcut mândre și pe femei. Poate aici e secretul ei. Loren a întruchipat toate dramele și luptele italiencelor în secolul XX: emancipare, divorț, avort. Fiecare femeie s-a putut recunoaște în ea, dincolo de simpla frumusețe fizică. În lume, e personificarea eleganței și sofisticării ”made in Italy”. Acasă, e fiica, logodnica, soția, sora sau mama fiecăruia. Mereu sinceră, mereu demnă în sacrificiile făcute. La Loren.

Frumusețea ei durează, fiindcă vine de mai departe. Iar sufletul este nemuritor.