Cine ar fi putut introduce în legislație concediul parental, echivalentul concediului de maternitate, dacă nu o femeie? Este vorba de Ursula von der Leyen, din 2019 preșdinte al Comisiei Europene și prima femeie care conduce acest for. În acest moment, legislația pe care trebuie să o respecte peste 700 de milioane de europeni, este în mâinile ei.

Chiar de ziua Europei a anunțat că are un plan care să reducă diferențele dintre salariile minime ale europenilor. Vrea ca toți europenii cu salarii minime să fie mulțumiți de banii primiți pe munca lor. Din nefericire, armonia nu exista nici pe acest subiect. Țările din sud, precum Franța, Italia, Spania si Portugalia agreează ideea, în timp ce țările din nord care sunt foarte competitive, se opun. Dar, Ursula von der Leyen are și alte ținte. Imediat ce a preluat președinția Comisiei, s-a declarat adversara schimbărilor climatice și a promis încheierea unui “acord verde european”, pentru a elimina emisiile de gaze cu efect de seră până în 2050. Este și o susținătoare a drepturilor minoritaților sexuale și de gen. În septembrie 2020, în primul ei discurs despre starea uniunii, a criticat politicile anti-LGBTQ din Polonia și a declarat că zonele libere de minorități sexuale și de gen sunt zone libere de umanitate. Recent, șefa Comisiei Europene a fost protagonista unui incident mult comentat.

Aflată în Turcia împreună cu președintele Consiliului European, Charles Michel, pentru a discuta cu președintele turc despre pactul privind migrația, a constatat că în sală nu erau decât două scaune, pe care le-au ocupat cei doi politicieni. Așa că a fost nevoită să se așeze pe canapea. „M-am simțit rănită. Și m-am simțit singură – ca femeie și ca european. Acest lucru arată cât de mult e de parcurs până când femeile vor fi tratate ca egali, mereu și peste tot. Un obiectiv care, desigur nu va lipsi de pe agenda primei femei care conduce Comisia Europeană, care a crescut șapte copii și care, chiar saptamâna aceasta, s-a declarat o bunică fericită.

Recomandări

PUTIN: VOM DOBORÎ TOATE AVIOANELE F-16 TRIMISE UCRAINEI
SBF PRIMEȘTE 25 DE ANI DE ÎNCHISOARE
ZIUA FEMEILOR DIN MUZICĂ
ȘTII DE VREME? VINE VARA-N TOATĂ ȚARA
MOLDOVA SE PREGĂTEȘTE DE ADERARE
ROTAȚIA PĂMÂNTULUI A ÎNCETINIT