Vorbim de egalitatea șanselor, dar eu încă nu am auzit de vreun ”muz”. Fascinante, schimbătoare sau tiranice, muzele sunt mereu femei. De ziua poetului național, fă cunoștință cu Veronica Micle!

Destinul ei a fost decis de trei întâmplări. Primele două au avut loc la 14 ani. Premianta Școlii centrale de fete din Iași depune mărturie împotriva unui profesor acuzat că a hărțuit o elevă. Deși achitat, acesta o va dușmăni restul vieții: e vorba de Titu Maiorescu, viitorul lider al Junimii.

Tot atunci, Veronica e remarcată de profesorul Ștefan Micle, care o cere în căsătorie. Chinuită de lipsuri, mama ei acceptă, în ciuda diferenței de vârstă de 30 ani. Soțul îi asigură un trai bun și îi cultivă inteligența prin lecturi alese. La 22 ani, mamă a două fete, merge să se trateze la Viena.

Recomandări

FII BOGAT ÎN ROMÂNIA
ZIUA INTERNAȚIONALĂ A STRIGĂTULUI
CHETĂ PENTRU SPORTIVII ROMÂNI
BLIKEN AJUNGE ÎN CHINA
C.E. INVESTIGHEAZĂ CHINA
CE ESTE DUREREA CRONICĂ

Aici îl întâlnește pe studentul Mihai Eminescu. Singuri sau împreună, vor rămâne iremediabil legați până la moarte. Bântuie împreună muzee și parcuri, unde buclele ei blonde plutesc pe un vals de Johann Strauss. Însă restul poveștii lor va fi un tango pasional, dureros și în final, ucigaș.

În corespondența lor, plină de reproșuri, despărțiri și împăcări, găsim în filigran și geneza operei eminesciene. Frivolă sau intangiblă, Veronica inspiră cele mai frumoase cuvinte de dragoste scrise în română. Muza e crudă cu omul, dar generoasă cu poezia lui: între idealul lui și limitele ei se stârnesc furtuni sufletești care lăsă în urmă o limbă nu doar sensibilă, ci de-a dreptul simfonică. Nu se vor căsători. Același Maiorescu – bun manager literar, dar prost prieten – îi spune că tânăra văduvă l-a înșelat… tocmai cu Caragiale! Da, în portofelul tău poți găsi chipurile a doi rivali!

L-a iubit Veronica pe ”Mițu al ei”? Unii critici zic că nu. Eu însă rețin că, la doar 50 zile după moartea poetului, muza s-a sinucis cu arsenic. Aveau doar 39 ani. Erau săraci, dar ne-au lăsat niște formule magice: atunci când iubim în cuvintele lor, amândoi trăiesc încă.