Vezi copiii refugiați și te întrebi ce destin îi așteaptă. Când vor avea parte de pace? E timpul să afli prin ce a trecut ”Fiica Păcii” din ultimul război: Victoria Fyodorova.

E 9 mai 1945. Moscova sărbătorește capitularea Germaniei, terminând tot stocul de vodcă. Profitând de haos, doi îndrăgostiți scapă de filajul NKVD și se întâlnesc: Jackson e atașat militar la ambasada SUA, Zoia e o vedetă sovietică de cinema. Înainte să afle că în noaptea aia au conceput un copil, el e expulzat și ea arestată. Victoria – fetița lor – crește în Siberia, la o mătușă. Își va cunoaște mama abia după 8 ani. O americancă află povestea în 1959 și îl caută în SUA pe Jackson Tate. Acesta aude abia în 1973 că are o fiică dincolo de Cortina de Fier. Îi vede prima oară chipul la cinema într-un film sovietic: la 27 ani, Victoria este actriță, la fel ca mama ei. După demersuri diplomatice, Brejnev îi permite Victoriei să meargă trei luni în SUA. În penultima zi, se căsătorește însă cu un american. Victoria nu se va întoarce. Sovieticii o lasă pe Zoia să fie alături de fiica ei când va naște, însă la întoarcere e împușcată în propria casă. Miliția nu va găsi ucigașul, însă mesajul este transmis: o viață luată pentru una dată. Victoria va juca și în filme americane, însă fără mare succes. E răpusă de un cancer la 62 ani, cu doi ani înainte de ocuparea Crimeii. Pacea Europei a durat doar atât cât să-i cuprindă viața…

Bărbații fac războaie, apoi împart supraviețuitorii în câștigători și învinși. Femeile știu însă că în război, fiecare om pierde. Fără excepții. Am învățat la școală că armele au tăcut pe 9 mai 1945. Povestea Victoriei Fyodorova îmi spune însă că pacea nu vine într-o zi, ci în generații. Copii refugiați de azi se vor întoarce cândva acasă. Însă pentru a uita, e nevoie de mult timp. Iar pentru a ierta, trebuie întâi ca cineva să ceară iertare.

Recomandări

ISRAELUL A ATACAT IRANUL
CINE ÎNCEARCĂ SĂ-L ASASINEZE PE ZELENSKI?
ONU DECIDE DACĂ RECUNOAȘTE SAU NU AUTORITATEA PALESTINIANĂ
CE SECRETE ASCUNDE CHINA
CUM ÎNGRIJEȘTI MEDIUL ÎNCONJURĂTOR
FRANCEZII SUNT PESIMIȘTII EUROPEI