Știu că ai avut în copilărie un vis nebunesc, dar l-ai uitat: viața ți-a aruncat în cale multe obstacole. Ei bine, ai greșit: trebuia să te ții de visul tău! Nu-i un sfat de self-improvement, e doar povestea lui Wally Funk, o ”biată femeie” pentru care imposibilul e doar începutul.

Wally Funk e o pasăre. S-a născut ca să zboare. La 5 ani, sărea cu mantia ei de Superman de pe șura părinților într-o căpiță de fân. La 7, sculpta cu briceagul avioane de lemn. La 9, lua primele lecții de zbor. Facultatea i-a adus licența de pilot, chiar dacă în liceu, lecțiile de mecanică erau rezervate băieților.

În anii cuceririi spațiale, Wally Funk s-a înscris în programul Mercury 13: 13 femei supuse acelorași probe ca bărbații. Deloc feministă, NASA vedea însă două avantaje: cântăreau mai puțin și consumau mai puțină hrană și oxigen. Wally a bătut recorduri, rezistând aproape 11 ore într-o capsulă de deprivare senzorială. Dar la final, America își dorea eroi bărbați. Wally s-a întors în aviație, unde a format 3000 piloți și a devenit prima femeie inspector al siguranței zborurilor. A bătut de încă patru ori la ușa NASA. Tot degeaba.

Recomandări

MACRON CERE ARMĂ NUCLEARĂ PENTRU UE
CE FACEM CU POLUAREA?
CHINA AVERTIZEAZĂ SUA
BANII PENTRU UCRAINA RĂMÂN ÎN SUA
NO MORE EMMA?
SORANA MERGE ÎN TURUL 3 LA MADRID OPEN

Săptămâna trecută, la 82 ani și după 19.600 ore de zbor, Wally Funk și-a trăit însă visul. A zburat în spațiu împreună cu Jeff Bezos. A trăit o super-accelerație și 11 minute de fericire, după o viață de frâne. Dincolo de happy-end-ul poveștii, îți ofer și o temă de gândire: dacă omul dorește cu adevărat să stăpânească cerul, nu crezi că primul lucru ar fi să nu ne mai tăiem aripile după criterii învechite?