Lumea muzicii clasice e un mediu adânc încorsetat în tradiții, unde provocările modernității sunt greu și târziu acceptate. Locul în care își formează membrii nu se cheamă degeaba ”conservator”. Regulile sunt strictissime și excepțiile – rarissime.

Una dintre cele mai surprinzătoare se numește Xian Zhang. Sub numele exotic se ascunde o tânără femeie din China ce a cucerit un post rezervat de secole bărbaților albi: cel de dirijor!

Xian s-a născut pentru muzică. Mama ei o îndrumă iar tatăl chiar îi construiește un pian! Studiază neobosit și intră la 16 ani la Conservatorul din Beijing. La 19, dirijează Orchestra Operei Naționale a Chinei în Nunta lui Figaro: Mozart se întâlnește astfel – peste mări și țări – cu alt copil-minune.

Recomandări

DATORIA PUBLICĂ A ROMÂNIEI CREȘTE
ROMÂNI EVACUAȚI DIN GAZA
MACRON A IEȘIT LA ATAC
CÂTE LOCUINȚE DEȚINE TAYLOR SWIFT?
RECONSTRUCȚIA FACIALĂ A UNEI FEMEI DE 75.000 DE ANI
CEI MAI BOGAȚI OAMENI DIN SUA

La 25 ani, Xian Zhang pleacă în SUA. Își dă doctoratul la Cincinatti, conducând între timp și orchestra universității. În 2002, câștigă concursul de dirijori Maazel-Vilar și devine timp de doi ani dirijor de rezervă al New York Philarmonic. În 2005, marele Lorin Maazel își împarte cu ea pupitrul și o numește dirijor asociat.

3 ani mai târziu, e prima femeie care dirijează Staatskapelle din Dresda iar în 2009, prima femeie din istorie director muzical al unei filarmonici italiene: Orchestra Simfonică din Milano, ”la Verdi”! Urmează 4 ani cu Orchestra Academiei Muzicale a Olandei, apoi, din 2015, cu New Jersey Symphony Orchestra, care-i prelungește contractul… până în 2028!

În timpul liber, e când prima femeie care dirijează Orchestra BBC, când Principal Guest Conductor al Melbourne Symphony Orchestra. Xian Zhang e asiatică, dar stăpânește la perfecție capodoperele muzicii europene; e femeie, dar ocupă o poziție profesională de mascul-alfa mai îndârjit apărată decât cea de general; e mamă a doi băieți, dar nu e ,,mama cu bățul”: când ridică bagheta, o planetă întreagă ascultă cu răsuflarea tăiată.