Mexicul e dintotdeauna țara bărbaților puternici, unde femeilor le revin doar sarcinile subalterne. Însă ceva se schimbă până și în această fortăreață macho: o femeie-lider riscă să fie surpriza alegerilor prezidențiale de anul viitor. Numele ei e Xóchitl Gálvez.

Are 63 ani și provine din comunitatea Otomi. Copil sărac, vinde prăjituri pe stradă, dar e pasionată de știință și tehnologie. Va studia la Universitatea Națională din Mexico, specializându-se în robotică, inteligență artificială și sustenabilitate. Urmează o carieră de succes, Business Week Magazine clasând-o în Topul 25 al noii elite de business latino-americane. Cu profiturile realizate, creează Fundația Porvenir, dedicată proiectelor de infrastructură, educație și sănătate pentru comunitățile native. În 2003, e prima femeie indigenă care conduce Comisia Națională pentru Dezvoltarea Popoarelor Indigene. În 2015, ca primar de sector în Mexico City, ecologizează iluminatul public, dar îl și extinde pentru a spori securitatea. Din 2018, ca senator, luptă contra corupției, apără drepturile omului, respectarea mediului și egalitatea de gen. Dacă politicienii tărăgănează reformele, apare la dezbateri deghizată în dinozaur! Când președintele Lopez Obrador o ironizează, obține în instanță un drept de replică tocmai în conferința sa de presă! Vine la palat pe bicicletă, dar nu e primită. Declară presei că ”ușile președinției nu se deschid decât dinăuntru” și își anunță candidatura pentru 2024, dând peste cap toate calculele clasei politice.

Femeie, indigenă, manager de succes și politician dedicat omului de rând, Xóchitl Gálvez e vocea a milioane de mexicani care doresc o țară mai echitabilă, mai liberă și mai prosperă. Sub sloganul ”Mexicul merită mai mult”, urcă zilnic în sondaje. Cu un un an înainte de alegeri, ceva se schimbă deja în țara bărbaților puternici: cei mai puternici dintre ei au început să tremure.

Recomandări

VREM O ȘCOALĂ CA AFARĂ
URSULA CERE CONCURENȚĂ ECHITABILĂ CHINEI
BELLA IA PAUZĂ DE LA MODELING
CUM STĂM LA SPERANȚA LA VIAȚĂ
CIOLACU CHELTUIE PESTE BUGETARE
CUM E VREMEA ZILELE URMĂTOARE