În solidaritatea europeană cu Ucraina, Ungaria era singura voce discordantă. Însă alegerile din Slovacia au adus la putere un guvern pro-Putin. Singura persoană care mai poate frâna deriva Bratislavei spre est rămâne președinta țării, Zuzana Čaputová.
La 50 ani, e prima femeie, dar și cea mai tânără persoană ajunsă președinte. A studiat dreptul la Universitatea Comenius, apoi a lucrat în administrația publică. Nemulțumită de sistem, trece în sectorul asociativ, unde îi apără pe copiii abuzați și combate în apărarea mediului. Lupta ei de 14 ani contra unui proiect de depozitare a deșeurilor toxice îi aduce notorietatea națională și Premiul Goldman pentru mediu. În 2016, fondează partidul Slovacia Progresistă și își anunță candidatura. Într-o țară zguduită de scandalurile de corupție și de asasinarea jurnalistului Jan Kuciak, Zuzana e liberală, pro-europeană, susține drepturile minorităților, egalitatea de gen și valorile democratice. Câștigă în 2019 președinția cu 58%. Programul ei se concentrează pe combaterea corupției, protejarea mediului și promovarea justiției sociale. Puterea nu îi erodează popularitatea, cota ei de încredere rămânând mereu înaltă. În iunie 2023, surpriză: Zuzana anunță că nu mai vrea un nou mandat! E obosită după patru crize succesive: Covid, Ucraina, energia și inflația. Însă revenirea la putere a revanșardului Robert Fico, cu o agendă potrivnică UE și NATO, o poate încă face să se răzgândească.
De ce susțin asta? Simplu: toată viața ei a luptat pentru principii, nu pentru posturi. Când căsnicia ei a luat-o pe căi greșite, nu a ezitat să divorțeze, deși are două fete de crescut. Victoriile ei au fost mereu cele ale unor valori. Azi, tocmai acestea sunt în pericol. Sub aparența ei blândă și politicoasă, Zuzana Čaputová este o luptătoare. Și luptătorii nu se pensionează la 50 ani. 

Recomandări

VREM O ȘCOALĂ CA AFARĂ
URSULA CERE CONCURENȚĂ ECHITABILĂ CHINEI
BELLA IA PAUZĂ DE LA MODELING
RUBLEV CÂȘTIGĂ LA MADRID
CUM STĂM LA SPERANȚA LA VIAȚĂ
CIOLACU CHELTUIE PESTE BUGETARE