Acum 9 ani 203.000 de copii au intrat pentru prima dată în sistemul de învățământ românesc prin clasa pregătitoare care tocmai fusese introdusă.

În 2021 acești copii și-au terminat ciclul gimnazial și au dat Evaluarea Națională. Problema este că din 203.000 de copii, care au început școala pregătitoare, numai 145.000 s-au înscris la Evaluarea Națională.

Adică 58.000 de copii s-au pierdut pe drum între școala pregătitoare și sfârșitul clasei a VIII-a. Aici nu mai vorbim de faptul că din 145.000, numai 82.000 au luat Evaluarea Națională.

Recomandări

MACRON CERE ARMĂ NUCLEARĂ PENTRU UE
CE FACEM CU POLUAREA?
CHINA AVERTIZEAZĂ SUA
BANII PENTRU UCRAINA RĂMÂN ÎN SUA
NO MORE EMMA?
SORANA MERGE ÎN TURUL 3 LA MADRID OPEN

Aici vorbim despre faptul că 58.000 de copii au dispărut în ultimii 9 ani și nu interesează pe nimeni.

L-ați văzut sau l-ați auzit pe președintele Iohannis să se intereseze public de acest subiect, care este de siguranță națională?

După ce că avem o demografie negativă, adică numărul deceselor este mai mare decât numărul celor născuți vii, mai pierdem pe drum și o treime din copiii pe care îi avem.

Gabi Bartic de la Brio.ro, un start-up privat care încearcă să-i ajute pe copii să recupereze din materie, spune că abandonul școlar din cauza sărăciei și chiar a dorinței părinților de a-i pune la muncă de mici, migrația și nu în ultimul rând, lipsa de interes a cadrelor didactice și a autorităților, aduce această dramă pentru România.

Ea spune că a face școală nu mai este ceva „cool” ci, dimpotrivă, exemplele din jurul nostru ne arată că școala vieții este mai importantă.

Dacă în zona urbană numai 20% dintre copii abandonează școala, în zona rurală numai 20% din copii ajung să termine școala.

România Educată este un slogan bun cu care președintele Iohannis a câștigat alegerile dar care în realitate nu ne-a adus nimic, încă. Până când vom ajunge la cifre educaționale mai bune, poate interesează pe cineva unde sunt cei 58.000 de copii.