Conform ultimelor date Eurostat, în T3/2020 numărul managerilor din România a fost de 186.000, în scădere cu 4.000 de manageri față de T3/2019, adică cu 3%.

Poate de vină a fost criza Covid, cu o presiune mare pe manageri, poate au fost restructurați, poate au plecat ei, pentru că este destul de greu să conduci mai mulți oameni, să ai grijă de ei, noi fiind un popor destul de indisciplinat.

Dar aceste date seci de la Eurostat indică o anumită problemă a businessului din România: lipsa de manageri. Iar fără manageri companiile, afacerile, în special cele românești, nu pot crește. La un moment dat se vor bloca pentru că patronii, chiar dacă le știu pe toate, nu pot face chiar de toate. Ca să nu se epuizeze de tot, ceea ce ar afecta tot businessul, ar trebui să mai delege din operațiuni, ceea ce înseamnă că trebuie să-și găsească manageri.

Recomandări

NEGULESCU IA PREMIU PENTRU ȘTIINȚĂ
HARRY NU PRIMEȘTE MAI MULTĂ SECURITATE
MEGHAN ÎȘI LANSEAZĂ NOUL BRAND
FBI CERCETEAZĂ PRĂBUȘIREA DIN BALTIMORE
FACEM ECONOMIE LA ELECTRICITATE
X PERCEPE O NOUĂ TAXĂ

Sorin Faur, de la Academia de HR, un expert pe piața de recrutare din toată regiunea noastră, spune co România stă foarte prost la manageri, la middle management, o poziție esențială într-un business. Degeaba avem lideri cu viziune dacă nu au cu cine să-și pună în practică ideile, dacă nu găsesc manageri care, la rândul lor, să conducă alți oameni.

Sorin Faur spune că Ungaria stă mult mai bine la middle manageri decât România și poate de aceea au companii mult mai valoroase decât avem noi.

Când vin crizele, presiunea cade pe manageri, care trebuie să implementeze cele mai dificile măsuri: să taie salariile, să facă restructurări, să dea oameni afară, dar să și livreze rezultate. Mulți nu vor să facă acest lucru pentru că este o activitate care te epuizează, îți ia toată energia, plus că ești cel mai urât persdonaj în rândul angajaților.

Așa că mulți preferă să plece, să renunțe la poziție pentru a nu duce în spate povara implementării deciziilor dureroase.

Pe de altă parte, când sunt perioade de creștere, managerii trebuie să livreze rezultate cât mai repede și totdeauna peste buget. Plus că trebuie să mâne de la spate echipele care trebuie să aducă aceste rezultate.

În această lume se învârt managerii din România și mulți preferă să nu ocupe această poziție. Poate și de aceea 90% dintre companiile românești au sub 10 angajați și nu le trebuie manageri.