Deși în 2020 a fost criză economică, prețurile apartamentelor nu au scăzut, ci dimpotrivă.

Deși anul trecut piața chiriilor a scăzut cu 30% pentru că nu au mai fost studenți, turiști și nici oameni de afaceri care să călătorească, prețurile apartamentelor au crescut pe medie cu 2-4%. În Cluj, chiar cu 6-10%.

În primul trimestru din acest an, prețurile apartmentelor au continuat să crească cu 2-3%, iar brokerii imobiliari spun că această tendință va continua, pentru că sunt prea mulți bani în piață, sunt depozite bancare unde dobânzile sunt foarte mici, iar achiziția unei case ar putea aduce un randament mai mare. Și nu în ultimul rând, creșterea prețurilor materialelor de construcție va scoate pe piață, în viitor, apartamente mai scumpe.

Recomandări

CINE ÎNCEARCĂ SĂ-L ASASINEZE PE ZELENSKI?
ONU DECIDE DACĂ RECUNOAȘTE SAU NU AUTORITATEA PALESTINIANĂ
CE SECRETE ASCUNDE CHINA
CUM ÎNGRIJEȘTI MEDIUL ÎNCONJURĂTOR
FRANCEZII SUNT PESIMIȘTII EUROPEI
„NADIA” ÎI DUCE PE ROMÂNI LA J.O.

Asta înseamnă că în acest an s-ar putea să vedem o creștere a prețurilor apartamentelor de 8%, pe medie. Bineînțeles că vor fi cartiere, zone, orașe unde creșterile vor fi mai mari, iar în altele creșterile vor fi mai mici sau prețurile chiar vor scădea.

Dacă previziunile brokerilor imobiliari se vor adeveri, 2021 va fi primul an din ultimul deceniu când creșterea prețurilor apartamentelor va fi mai mare decât creșterea salariilor. Până acum tendința a fost exact inversă.

În ultimul deceniu, salariul minim s-a triplat, salariul mediu s-a dublat, iar salariile IT-iștilor au crescut de trei ori. În schimb, prețurile apartamentelor nu au crescut cu mai mult de 20-40% după căderea din 2008-2009.

Când prețurile apartmentelor cresc mai mult decât salariile, încep să apară primele semne de întrebare. Dar suntem de-abia la început.