Creșterea inflației la 8% a spulberat aproape trei ani de dobândă bancară la depozitele populației. România, ca de astfel toate țările occidentale, se confruntă acum cu puternic dobânzi real negative, adică inflația este peste dobânda de referință a băncilor centrale sau la depozitele bancare.

În România avem o dobândă real negativă de 4-5% pentru economiile populației la bănci, la titluri de stat, acolo unde dobânzile sunt mai mari, avem o dobândă real negativă de 3,5%, iar la depozitele în euro avem o dobândă real negativă de 5,4% pentru că majorarea cursului leu/euro este de numai 1,6%, cu mult sub inflație.

Presate de BNR, care strânge lichiditatea monetară din piață, băncile încep să majoreze dobânzile la depozite, dar creșterile vor fi limitate, între 0,5 și 1%, peste dobânzile actuale de 1-3%. Băncile mai mici, care au nevoie de lichiditate, oferă depozite mai mari la depozite, de 4%, față de 1-3% cât oferă băncile mari.

Recomandări

ISRAELUL A ATACAT IRANUL
CINE ÎNCEARCĂ SĂ-L ASASINEZE PE ZELENSKI?
UNDE MERGI AZI?
TEHERAN: IRAN NU PLĂNUIEȘTE UN RĂSPUNS
INS: PIAȚA REZIDENȚIALĂ SCADE
TAYLOR SWIFT CÂNTĂ DESPRE GÂNDURILE SUICIDARE

Deși această inflație în creștere va persista o bună parte din anul viitor, BNR nu se grăbește să majoreze mai mult dobânzile pentru a nu afecta creșterea economică, favorizându-i astfel pe cei care au credite sau care vor să ia credite. Nici băncile nu vor fi mai generoase la depozite pentru că au o lichiditate foarte mare pe care nu reușesc să o trimită în credite.

În aceste condiții, câștigă cei care au credite și pierd cei care își țin banii în depozite bancare