Căderea comunismului și prăbușirea Uniunii Sovietice a dat naștere și a introdus pe piață noțiunea de oligarhi: acele personaje racordate la cercul puterii, care au devenit foarte bogate prin preluarea activelor, a afacerilor și contractelor statului la prețuri derizorii.

Oligarhii sunt produsele serviciilor secrete ale cercurilor paralele, care își asumă o identitate clară, cu nume și prenume, care stau la masa negocierilor corporatiste, care administrează active și companii, care plătesc salariile angajaților și care, până la urmă, administrează banii celor din umbră.

Timp de trei decenii, oligarhii ruși, dar și ucrainenii, au fost curtați de cele mai puternice și cele mai mari bănci din lume. Tot Wall Street-ul a stat la coadă la Moscova, la  Sankt Petersburg sau la Kiev pentru a obține contracte, pentru a da credite oligarhilor sau pentru a intermedia mari afaceri.

Recomandări

DATORIA PUBLICĂ A ROMÂNIEI CREȘTE
ROMÂNI EVACUAȚI DIN GAZA
MACRON A IEȘIT LA ATAC
CÂTE LOCUINȚE DEȚINE TAYLOR SWIFT?
RECONSTRUCȚIA FACIALĂ A UNEI FEMEI DE 75.000 DE ANI
CEI MAI BOGAȚI OAMENI DIN SUA

Acești oligarhi nu puteau să crească atât de mult intern și extern dacă nu ar fi fost acceptați de către băncile occidentale sau de către marile corporații, care aveau nevoie de contracte în Rusia, de petrolul sau gazelele rusești. Până la urmă nu contează ce miros au banii sau de unde vin. Toți știau cine sunt oligarhii și cine se află în spatele lor.

După ce Putin a invadat militar Ucraina, toți oligarhii ruși au ajuns pe lista neagră a Occidentului, a băncilor, a corporațiilor, care nu mai vor să audă de ei. Mai mult decât atât, activele oligarhilor din Occident sunt urmărite, sechestrate, înghețate, ca parte a sancțiunilor economice împotriva Rusiei.

Toți descoperă acum cu uimire că prin finanțarea și afacerile pe care le-au făcut cu oligarhii de fapt l-au finanțat și l-au susținut pe Putin. E bine și acum.