Companiile, oamenii de afaceri și nu în ultimul rând noi avem mai multe întrebări legate de conflictul din Ucraina. Dar două întrebări revin tot mai des.
Prima, care este probabilitatea ca România să aibă soarta Ucrainei, adică să fie invadată militar de către Rusia, mai ales că am devenit o țintă pentru Putin pentru că suntem în NATO și avem centrul de la Deveselu. Noi suntem apărați de articolul 5 din NATO și atâta timp cât avem americani pe aici, avem o umbrelă de securitate. Cu toții sperăm să nu se ajungă la invocarea articolului 5, pentru că articolul 4 a fost deja invocat de către statele din Europa Centrală și de Est.
A doua întrebare este legată de impactul în economia României, în business, a acestui conflict. Noi nu avem relații comerciale prea mari cu cele două țări, ceea ce ne avantajează comparativ cu Polonia, Ungaria, ca să nu mai vorbim de Germania. Dar un conflict de lungă durată, cu multă tensiune în zonă va mușca tot mai mult din creșterea economică și așa afectată acum de Covid și de inflație.
Dar ce este cel mai presant acum ține de explozia prețurilor la energie. Nu știu dacă vreo economie din Europa poate rezista mai mult de un an cu petrolul la 100 de dolari/baril sau cu gazele la 1500-2000 euro pentru mia de metri cubi. Deja prețurile la energie încep să producă pagube peste tot, iar statele nu au bani fără număr să acopere pierderile.
Spre exemplu, în România, Guvernul trebuie să plătească peste 2 miliarde euro, dacă nu chiar 3 miliarde euro pentru a compensa facturile.
Urmează inflația, care mușcă tot mai mult din veniturile disponibile ale consumatorilor și care apoi va mușca din consum și în final din creșterea economică. Creșterile salariale nu pot să acopere inflația, mai ales că nu toate companiile au resurse financiare disponibile pentru a plăti aceste majorări.
După inflație, vine acum creșterea dobânzilor și a ratelor la bancă. Încă nu a venit creșterea cursului valutar, dar să fim în alertă. Vremurile sunt extrem de tulburi, vom avea pierderi economice, dar cu toții sperăm să fie cât mai mici.
Cu această invazie a lui Putin în Ucraina, tensiunile economice s-au amplificat și mai mult. Avem un an complicat. Sperăm să nu îi avem și pe următorii pentru că lumea este deja nervoasă și terminată psihic  după mai bine de doi ani de pandemie. 

Recomandări

PUTIN: VOM DOBORÎ TOATE AVIOANELE F-16 TRIMISE UCRAINEI
SBF PRIMEȘTE 25 DE ANI DE ÎNCHISOARE
ZIUA FEMEILOR DIN MUZICĂ
ȘTII DE VREME? VINE VARA-N TOATĂ ȚARA
MOLDOVA SE PREGĂTEȘTE DE ADERARE
ROTAȚIA PĂMÂNTULUI A ÎNCETINIT