În 2008 toată lumea voia să-și cumpere un apartament, nu conta prețul lui și nici moneda în care se lua un credit și nici costul împrumutului, adică dobânda. Toată lumea voia credite în franci elvețieni și în euro pentru că aveau dobânzi mai mici. Nimeni nu lua în considerare riscul valutar, în frunte cu băncile care dădeau credite.

În ianuarie 2008, un român cu salariul mediu net de atunci avea nevoie de 32,8 ani pentru a cumpăra un apartament cu două camere în București.

În ianuarie 2019, adică 10 ani mai încolo, un român putea să-și cumpere același apartament în numai 8,9 ani, un raport mult mai bun. În toată această perioadă prețul apartamentelor a scăzut cu peste 50%, iar salariile s-au dublat.

Recomandări

ISRAELUL A ATACAT IRANUL
CINE ÎNCEARCĂ SĂ-L ASASINEZE PE ZELENSKI?
UNDE MERGI AZI?
TEHERAN: IRAN NU PLĂNUIEȘTE UN RĂSPUNS
INS: PIAȚA REZIDENȚIALĂ SCADE
TAYLOR SWIFT CÂNTĂ DESPRE GÂNDURILE SUICIDARE

În noiembrie 2020, conform agenției imobiliare SVN, acest raport a scăzut în continuare, iar un român avea nevoie de 8,2 ani pentru a-și cumpăra un apartament cu două camere în Capitală.

Așa arată datele statistice.

Dobânzile, care nu sunt luate în calcul la acest raport între prețul unui apartament și salariul mediu, au fost în noiembrie de 5,15% pentru creditele imobiliare, cea mai redusă dobândă din ultimii 3 ani și jumătate. Iar dobânzile vor scădea în continuare pentru că BNR a scăzut dobânbda de referință, ceea ce a dus la scăderea ROBOR și va duce la scăderea IRCC, noua dobândă de referință luată în considerare pentru creditele noi.

De la 32,8 ani în 2008 la 8,2 ani în noiembrie 2020 se vede o corecție extraordinară, într-un sens pozitiv, pe piața imobiliară.

Ironic, în 2008 nimeni nu întreba pe nimeni, pentur că toți voiau să cumpere cât mai repede apartamente. Iar acum, când costul este de 4 ori mai mic, lumea se întreabă dacă să-și cumpere sau nu un apartament acum, sau să mai aștepte. Cine știe, poate este nevoie ca acest raport să crească, ca să dea un impuls pieței.