În cei șase ani de la Brexit, lira sterlină a pierdut 38% din valoare în raport cu dolarul, ceea ce este mult, chiar foarte mult, în timp ce în raport cu euro a pierdut 16% din valoare. La București, dacă în 2016, înainte de Brexit, o liră sterlină era cotată la 5,88 de lei, acum lira sterlină este cotată la 5,47 de lei, ceea ce înseamnă că leul s-a apreciat cu 7% față de celebra monedă britanică.

Noi nu cotăm direct lira sterlină la București, ci folosim o cotație indirectă prin cursul euro/liră sterlină. Această scădere a lirei sterline în raport cu leul îi afectează pe românii care muncesc în Marea Britanie și care trimit sau vin cu lire sterline acasă. Dacă în iunie 2016, pe 100 de lire sterline puteai să iei 588 de lei, acum iei numai 547 de lei, deci mai puțin.

În schimb, pentru cei care se duc în Anglia, Londra fiind plină de români, acestă scădere a lirei sterline este practic o binecuvântare pentru că obții mai multe lire la un leu.

Recomandări

PUTIN: VOM DOBORÎ TOATE AVIOANELE F-16 TRIMISE UCRAINEI
SBF PRIMEȘTE 25 DE ANI DE ÎNCHISOARE
ZIUA FEMEILOR DIN MUZICĂ
ȘTII DE VREME? VINE VARA-N TOATĂ ȚARA
MOLDOVA SE PREGĂTEȘTE DE ADERARE
ROTAȚIA PĂMÂNTULUI A ÎNCETINIT

Dacă facem o comparație cu salariul mediu din 2016, de 2.380 de lei, atunci puteai să obții 404 lire sterline. Iar acum, cu salariul mediu de astăzi, de 3.900 de lei, poți obține 722 de lire sterline, ceea ce înseamnă o creștere de 78%. Nu e rău.

Marea Britanie, Anglia, rămâne o destinație de muncă și de studii pentru români, dar vremurile sunt și vor fi mai grele din punct de vedere economic pentru imperiul britanic.