Când statul, când Guvernul oferă o dobândă de 7% pe an la lei, timp de 5 ani, pentru vânzarea de titluri de stat Fidelis sau Tezaur, nu mai are niciun sens să-ți pui banii în business și în economia reală. Ce rentabilitate poți să găsești în business mai mare de 7% pe an, fără niciun risc și fără niciun impozit de plătit?

Probabil așa a gândit și Romeo Pomponiu, investitorul din spatele rețelei Steilman, când a cumpărat în nume propriu, ca persoană fizică, titluri de stat Fidelis de 324 milioane lei. Această sumă, care în euro înseamnă aproape 65 milioane euro, este mare pentru orice milionar sau miliardar din această lume, inclusiv pentru Warren Buffet sau Elon Musk.

De ce să pui banii în economie, în business, când știi că Guvernul care va veni de la 1 ianuarie va majora taxele și impozitele ca să acopere găurile și cheltuielile bugetare în creștere pe care le face acum guvernul Ciolacu? De ce să îți bați capul și să fii stresat cu un business care se lovește continuu de birocrația și fanariotismul administrației publice? De ce să îți bați capul să-ți investești banii într-o afacere, într-o companie care se confruntă continuu cu angajarea și plecarea personalului, iar tu, ca patron, poți să stai doar să te uiți, având în vedere că legislația românească favorizează angajații?

Recomandări

REZULTATELE ALEGERILOR
ÎN SPATELE CORTINEI
ISRAELUL PREGĂTEȘTE ATACUL
BRITNEY MARRIED HERSELF
MOLDOVA ALEGE UE
O NOUĂ ACUZAȚIE

De ce să fii antreprenor când toată lumea te înjură, când se uită la profitul pe care nu îl faci?

Nu mai bine îți ții banii pe care îi ai, mai mulți sau mai puțini, la bancă, cu o dobândă de 6% pe an sau cumperi titluri de stat, Fidelis sau Tezaur, cu o dobândă de 7% pe an, unde nu mai plătești niciun impozit?

Guvernul este fericit că persoanele fizice sau investitorii de specialitate cumpără titluri de stat pe bandă rulantă, astfel încât statul să aibă bani să facă cheltuieli din ce în ce mai mari.

Dar întrebarea este: cine se mai ocupă de economie, cine mai face business astfel încât să plătească taxe și impozite la stat, ca să aibă statul de unde să își plătească datoriile?