În România, în aprilie, inflația a crescut la 13,76%, față de aprilie anul trecut, cel mai mare ritm de creștere din Europa. Față de martie, creșterea de prețuri a fost de 3,6%.

În încercarea de a nu scăpa de tot inflația de sub control, BNR a majorat marți dobânda de referință de la 3% la 3,75%, iar creșterea de dobândă va continua și lunile următoare.

Economiştii de la Goldman Sachs, cea mai influentă bancă americană, cred că BNR va fi nevoită să majoreze dobânda de referință până la 6,5%, adică dublu față de cea de acum.

Mugur Isărescu spune că Banca Națională este surprinsă de cât de repede se transmit în prețurile finale efectele exploziei prețurilor la energie, la materii prime și, nu în ultimul rând, efectele războiului din Ucraina.

Din păcate, inflația va crește și mai mult în lunile următoare, iar cel mai probabil va depăși și 15%. BNR se așteaptă acum ca pe tot anul 2022 inflația să fie de 12,5%, un nivel la care nu se gândea nimeni în urmă cu un an.

Dar cea mai proastă veste este că inflația va reveni la o singură cifră abia în trimestrul al doilea al anului viitor. Deci, până atunci, vom vedea creșteri de prețuri în fiecare lună. Toate bugetele de familie sunt date peste cap, mai ales că a venit și această creștere a dobânzilor, care va continua. Având în vedere că cea mai mare parte a inflației este importată și ține de tensiunile geopolitice, BNR nu prea poate face mare lucru acum.

Creșterile de salarii, dacă vor fi, nu vor putea să acopere creșterea de inflație, așa că lună de lună toată lumea va pierde din puterea de cumpărare. Nimănui nu-i convine acestă situație, dar nu prea are alternative. Recomandarea lui Isărescu este să bem un ceai de tei și să luăm situația ca atare.

Recomandări

FII BOGAT ÎN ROMÂNIA
MATTY HEALY, DESPRE ALBUMUL LUI SWIFT
DE LA GOYA LA... YOGA
ZIUA INTERNAȚIONALĂ A STRIGĂTULUI
CHETĂ PENTRU SPORTIVII ROMÂNI
BLIKEN AJUNGE ÎN CHINA