Ministerul Finanțelor scoate la vânzare către populație o nouă serie de titluri de stat Tezaur pentru care va plăti o dobândă de 8,7% la titlurile pe un an, și o dobândă de 9,15% pe an pentru titlurile pe doi ani. Aceste dobânzi sunt peste dobânzile pe care le oferă cele mai mari bănci din piață. Plus că, dobânda dată de stat nu este impozabilă cum este câștigul dintr-un depozit bancar. Dacă facem o comparație cu inflația, care acum este de 15%, și cu cea de anul viitor, de 10%, într-o variantă optimistă, vedem că avem dobânzi real negative, de 1-2% sau chiar 3%.

Nu știu dacă Ministerul Finanțelor va oferi o dobândă mai mare la titlurile de stat pe care le va vinde după această serie, având în vedere că suntem la un maxim de inflație, de 15%, iar inflația este prognozată să scadă spre 10% anul viitor. Dacă lupta cu inflația este pierdută, comparația trebuie făcută cu un plasament în euro.

Dacă îți investești banii în lei, în titluri de stat sau în depozite bancare, și cursul valutar leu/euro rămâne stabil, așa cum vrea Mugur Isărescu sau crește cu doar 1-2% pe an, în final poți să obții un randament în euro de 5-6-7% dacă îți ții banii în lei. Ceea ce este peste dobânda bancară pe care o primești la euro, de 1% sau 2%, dacă vreo bancă este excesiv de generoasă. În acest moment sunt puține plasamente financiare care pot să acopere inflația, care este mare nu numai în România, ci și în Europa. Chiar și fondurile de investiții și bursele scad, iar ca să nimerești o acțiune sau acțiuni care să crească peste inflație este destul de dificil, dacă luăm în considerare și riscurile aferente, așa că dacă cursul valutar nu crește prea mult, cel mai bine este să-ți ții banii în lei, în depozite bancare sau titluri de stat, iar la final să faci comparația cu randamentul pe care îl obții dacă îți ții banii în euro.

Recomandări

ISRAELUL A ATACAT IRANUL
OFICIAL, AVEM O NOUĂ STAȚIUNE
CÎRSTOIU: MANDATUL MEU E PE MASA COALIȚIEI
AL TREILEA AUR PENTRU POPOVICI
MICROSOFT LANSEAZĂ A.I. REVOLUȚIONARĂ