Dragoș Damian, director general al Terapia Cluj, unul dintre puținii producători de medicamente din România, este extrem de nervos: „Domnule prim-ministru, după ce sunteți ales, vă aduc cheile de la fabrică. Vă rog să o conduceți dumneavoastră, pentru că eu nu mai știu cum. Inflația se duce spre 10%, avem lipsă de personal calificat, ne confruntăm cu o penurie de materii prime, utilitățile sunt mai scumpe cu 300%, și mai nou discutați despre cota progresivă de impozitare. România, adică autoritățile, adică guvernul, indiferent de numele lui, nu a făcut nici cel mai mic efort să stăvilească munca la negru și evaziunea fiscală. Și pentru că cele două crime fiscale care duc la pierderea de venituri nu pot fi pedepsite, se reintroduce tema cotei progresive. Ne ducem să luăm și mai mult de la cei de la care luam și până acum”.

Opinia lui este împărtășită până la urmă de tot mediul de business. Cei de la palatul Victoria recunosc că există muncă gri, adică se plătește salariul minim și restul banilor se dau în mână, dar nu fac nimic. Partidele, într-un fel sau altul, sunt susținute de evaziunea fiscală.

Niciunul dintre cei care negociază guvernul nu a condus vreo fabrică, vreo capacitate de producție, deci nu știe care sunt problemele de acolo.

Recomandări

CINE VA PRELUA ȘEFIA C.E.
NOU COD PENTRU SCHENGEN
NE LIPSEȘTE EDUCAȚIA FINANCIARĂ?
NE-A SALVAT VACCINUL?
CIOLACU: COALIȚIA NU SE RUPE
O ROMÂNCĂ ARBITREAZĂ LA UEFA

De la palatul Victoria sau de la Cotroceni totul se vede macro, iar deciziile sunt luate politic ca să nu superi electoratul. Promisiunile electorale se dau din pix, ca și cum România este o mașină de făcut bani.

Companiile sunt extrem de nervoase pe situația actuală pentru că s-au trezit cu explozia prețurilor la energie și gaze, la utilități, o situație prost gestionată de către guvern și de către parlament.

Dar ce să știe cei de la palatul Victoria când, dacă nu le iese bugetul, împrumuturile sunt la îndemână, peste 20 de miliarde de euro pe an.