Conform unei analize a Ziarului Financiar pe baza ultimelor date de la Statistică, în T3/2021, economia României avea oficial 47.000 de locuri de muncă vacante.

Cele mai multe erau în industria prelucrătoare, unde companiile aveau nevoie de 10.000 de oameni, și în sectorul de sănătate și asistență, care avea un minus de peste 6.000 de oameni.

În industria prelucrătoare, adică sectorul care prelucrează materia primă și realizează un produs, lucrează 1,08 milioane de angajați, adică 20% din numărul total de angajați din economie, care este de aproape 5 milioane.

Recomandări

ISRAELUL A ATACAT IRANUL
CINE ÎNCEARCĂ SĂ-L ASASINEZE PE ZELENSKI?
ONU DECIDE DACĂ RECUNOAȘTE SAU NU AUTORITATEA PALESTINIANĂ
CE SECRETE ASCUNDE CHINA
CUM ÎNGRIJEȘTI MEDIUL ÎNCONJURĂTOR
FRANCEZII SUNT PESIMIȘTII EUROPEI

În industria prelucrătoare, salariul mediu net este 3.300 de lei, iar cu tot cu bonuri de masă ajunge la 3.600 de lei, adică cât este salariul mediu pe economie.

Raluca Pârvu de la firma BPI Group, companie de consultanţă în management şi resurse umane, spune că acest sector se confruntă cu o criză majoră de forță de muncă, mai ales că rata de plecare este extrem de ridicată. “Peste tot vedem anunțuri puse de companii – Angajăm, angajăm, angajăm – oferim bonuri de masă, oferim transport gratuit, oferim o masă caldă, oferim chiar bonusuri celor care vin la muncă zi de zi, lună de lună”.

Din păcate, industria nu prezintă un interes prea mare pentru noile generații, care mai degrabă ar lucra în agricultură și în construcții în străinătate sau la magazinele din mall-urile din România decât într-o fabrică.

Pentru asta ar trebui să-i mulțumim și Ecaterinei Andronescu, celebrul ministru al Învățământului care în 2009 a desființat școlile profesionale și i-a trimis pe elevi către școlile teoretice, care de cele mai multe ori nu prea oferă un viitor în domeniul absolvit.

În ciuda percepției publice, România are în continuare industrie, care reprezintă 20% din PIB, peste media europeană. Dar din păcate, guvernul nu are un plan strategic pentru învățământul industrial și nici nu prea susține companiile în dezvoltarea mai rapidă a școlilor profesionale.

România are o șansă mare să-și mențină sau să-și crească industria, dar cineva trebuie să se ocupe de acest proiect.