Dar cei 81 de angajați vor fi plătiți pentru cinci zile pe săptămână.

Unilever spune că vrea ca prin acest experiment să schimbe modul de lucru astfel încât angajații să fie mai productivi, dar și mai fericiți, iar ceea ce făceau în cinci zile să facă în patru zile.

Dacă experimentul va reuși, Unilever vrea să extindă acest model în toată lumea unde are operațiuni și unde angajează 155.000 de oameni. Este adevărat că acest experiment din Noua Zeelandă vizează departamentele de marketing, vânzări și distribuție, și mai puțin producție.

Recomandări

X PERCEPE O NOUĂ TAXĂ
FACEM ECONOMIE LA ELECTRICITATE
MEGHAN ÎȘI LANSEAZĂ NOUL BRAND
MOMENTUL ATACULUI
ESA CREEAZĂ O ECLIPSĂ ARTIFICIALĂ
SOMN UȘOR, TRUMP!

În România, Unilever a cumpărat fabrica de înghețată Betty Ice din Suceava și compania FruFru, care produce și vinde mâncare sănătoasă.

De mai mulți ani, în lumea occidentală se discută despre săptămâna cu patru zile lucrătoare.

Motivul oficial este că firmele vor să fie mai responsabile față de angajați, față de societate, acestea fiind fraze de marketing, și vor să ofere mai multă flexibilitate salariațiilor astfel aceștia să petreacă mai mult timp  liber cu familia, să călătorească mai mult, astfel încât sănătatea fizică și mentala să se îmbunătățească.

În spatele acestor obiective frumoase se afă problemele legate de supracapacitatea de producție din lumea occidentală, concurența acerbă care ține prețurile jos, inflația în scădere și dobânzile din ce în ce mai mici.

Pe de altă parte, Europa occidentală are prea mulți bani care stau degeaba în bănci și care trebuie scoși de acolo și cheltuiți astfel încât economia să se miște mai mult.

Astfel de experimente, inclusiv cel cu venitul minim garantat, vor fi din ce în ce mai dese în încercarea economiei capitaliste de a găsi un nou model de business.

De la globalizarea din ultimele patru decenii ne îndreptăm către capitalismul social.

Unde va duce el vom vedea.

Cine vrea să lucreze patru zile pe săptămână, dar să fie plătit pentru cinci zile, să ridice mâna.