Clădirile de birouri, lovite de criza COVID, care a trimis angajații acasă, nu vor sta prea mult goale.

Dezvoltatorii si chiriașii, multinaționale sau companii românești, încearcă să se adapteze la noua lume hibridă, în care o parte dintre angajați vor să lucreze de acasă în continuare, iar alții să vină la birou. Acest lucru înseamnă o redimensionare a spațiilor, ceea ce în final, va elibera etaje întregi.

Toată lumea se întreabă cine va ocupa aceste spații. Iar un răspuns vine de la sectorul medical, de la clinicile medicale private. Conform unui studiu al companiei de consultanță imobiliară ESOP, sectorul medical a ajuns la 23% din totalul noilor contracte de închiriere în clădirile de birouri. În 2019, clinicile aveau 3% din contractele de închiriere, în 2020 au ajuns la 10%, iar în acest an ponderea s-a dublat. Tendința va continua. De altfel, sunt clădiri întregi de birouri care se transformă în clinici sau spitale private.

Recomandări

CINE AR CANDIDA PENTRU ȘEFIA C.E.
NOU COD PENTRU SCHENGEN
NE LIPSEȘTE EDUCAȚIA FINANCIARĂ?
NE-A SALVAT VACCINUL?
CIOLACU: COALIȚIA NU SE RUPE
O ROMÂNCĂ ARBITREAZĂ LA UEFA

Eu cred că alături de sectorul medical, în clădirile de birouri vor veni școli, grădinițe și chiar creșe, care vor lua locul birourilor pentru IT-iști, care acum preferă să lucreze de acasă.

Ioana Necula, fondatoarea Genesis College, intră și pe segmentul creșelor și spune că are discuții cu dezvoltatorii pentru închirierea unor spații, astfel încât mamele care lucrează la etajele superioare să fie aproape de copii.

Până la urmă, și aceasta ar putea să fie un punct forte pentru o companie în atragerea de angajați, dacă într-o clădire de birouri există și creșă.

Deci piața de birouri nu moare, ci se transformă. Peste 2-3 ani vom vedea din nou construcții noi de birouri pentru chiriașii de atunci.