Până la apariția pandemiei COVID19, clădirile de birouri reprezentau una din cele mai bune afaceri, cu randamente anuale sigure, de aproape 10% în euro. Acum situația s-a schimbat dramatic.

În timp ce angajații sunt trimiși să lucreze de acasă, din cauza Covid, între chiriași și proprietarii clădirilor de birouri au început adevărate războaie. Companiile au realizat că nu mai au nevoie de atât de mult spațiu, la birou fiind prezenți numai 20% dintre angajați.

Așa că cer reducerea spațiului închiriat și chiar o scădere a chiriei.

Recomandări

AVERTISMENTUL LUI PUTIN CĂTRE OCCIDENT
CUM DEVII MAI PRODUCTIV LA MUNCĂ
ZIUA MONDIALĂ A RECICLĂRII
CUM VA FI VIAȚA ÎN WOVEN CITY
BIDEN FACE BANI PENTRU CAMPANIE
MACRON VA CERE ÎNCETAREA FOCULUI ÎN UCRAINA

De partea cealaltă, cu povara creditelor bancare în spate, dezvoltatorii invocă contractele de închiriere și încearcă să reziste. Mai ales că nu ar mai avea cui să închirieze spațiile rămase libere.

Analiștii cred că în București între 500.000 și 1 milion de metri pătrați vor rămâne liberi din cei peste 3 milioane de metri pătrați de pe piață.

Atâta timp cât numărul de cazuri Covid crește alarmant, angajații nu vor să se întoarcă la birou, chiar dacă cele 8 ore petrecute acasă, între patru pereți, ridică gradul de nervozitate și vor produce anumite mutații psihologice.

Lipsa angajaților de la birou afectează și toate afacerile din jurul clădirilor, începând de la covrigării și cafenele, până la spălătoriile de haine.

Disputele dintre proprietarii clădirilor de birouri și companiile chiriașe sunt abia la început, fiecare dintre părți încercând să găsească o soluție. Mai mult ca sigur aceste clădiri de birouri, în forma actuală se vor transforma, dar să vedem în ce.