Nu știu cât va mai accepta mediul de business, cât vor accepta companiile retorica guvernului, retorica guvernanților, indiferent de numele lor, că vor fi reduse cheltuielile bugetare, că vor fi reduse cheltuielile statului, că se vor face restructurări, reorganizări, că se vor tăia posturi și instituții la stat care nu fac nimic, dar în realitate nimeni care ajunge la putere nu face nimic. Până acum am văzut la vot o revoltă socială, urmează acum revolta companiilor.

În 2022, 2023, 2024, guvernele PSD-PNL au promis că vor tăia cheltuielile bugetare scăpate de sub control, că vor reduce deficitul bugetar scăpat de sub control, că vor lăsa economia să funcționeze fără majorări de taxe și impozite. În realitate nu s-a întâmplat acest lucru. În 2023/2024 guvernul Ciolacu a introdus noi taxe, a eliminat anumite facilități fiscale pentru a obține mai mulți bani la buget. Dar tot nu au fost de ajuns.

Guvernele Ciucă și Ciolacu au cheltuit bani, miliarde și miliarde de lei și euro, cum nu a cheltuit nici o guvernare pe creșterea de salarii, pensii, creșterea cheltuielilor de bunuri și servicii, care s-au majorat la un nivel fără precedent. Iar toți acești bani pentru creșterea cheltuielilor au fost împrumutați, cu dobânzi mari.

Recomandări

SCHIMBĂRI LA HYUNDAI
FDA APROBĂ ZEPBOUND
CE E NATO FĂRĂ SUA?
FILIPINE IA TYPHON
DĂRUIEȘTE O PARTE DIN TINE!
CRĂCIUNUL E DESPRE BUNĂTATE

Este adevărat că și investițiile publice au crescut. Dar oricât ar fi produs companiile private, tot nu a fost de ajuns pentru a acoperi creșterea cheltuielilor guvernului, fără număr, fără număr.

Creșterea deficitului bugetar, creșterea cheltuielilor bugetare, creșterea datoriei publice, adică cea făcută de guvern, care a ajuns la un nivel fără precedent, nu pot fi acoperite la infinit pe sectorul privat. Companiile oricum muncesc aproape jumătate din an doar pentru a plăti taxele și impozitele la stat. Acum companiile private, prin organizațiile lor, cer guvernului care va veni la palatul Victoria măsuri ferme de restructurare bugetară, înghețarea de pensii și salarii, scăderea cheltuielilor pentru bunuri și servicii, începerea unui plan real de reorganizare bugetară.

Tensiunile din politică s-au transmis în societate, iar acum s-au transmis și către companiile private care se întreabă care mai este direcția guvernului, pentru că nu este bine deloc ce se întâmplă.