Deși am fost și suntem într-o perioadă de criză și de război, economia României a crescut anul trecut cu 4,8%, cu mult peste media Uniunii Europene. Dacă consumul și-a redus ritmul de creștere în a doua parte a anului din cauza creșterii prețurilor și scăderii puterii de cumpărare, sectorul de construcții a venit puternic din urmă.

Ca niciodată, guvernul a alocat bani pentru autostrăzi, drumuri naționale și locale, pentru lucrările de infrastructură publică, care intră la investiții, așa că toți constructorii au avut de lucru, iar vremea bună i-a ajutat. Dacă Bucureștiul nu ar fi blocat de doi ani pe zona autorizațiilor de construcții rezidențiale, poate că această creștere economică ar fi fost mai mare.

După izbucnirea războiului din Ucraina a fost o perioadă extrem de tensionată din cauza exploziei prețurilor materialelor de costrucții, dar apoi piața a început să se așeze, iar prețurile au scăzut, ceea ce i-a determinat pe constructorii mari să-și continue lucrările. Cu puțin noroc și bani s-ar putea să vedem autostrada Moldovei gata, ceea ce ar deboca din punct de vedere economic și al investițiilor zona Moldovei. Războiul din Ucraina este o bună oportunitate pentru zona noastră de est, de a atrage investiții care să participe ulterior la reconstrucția Ucrainei. Sectorul de construcții a ajuns la o pondere de 7% din PIB, cu un potențial de a ajunge la 10% din PIB în următorii ani.

Recomandări

ALTMAN PORNEȘTE RĂZBOIUL CU GOOGLE
100 LIDERI MONDIALI DAU STARTUL JO
CE ÎNSEAMNĂ TULBURAREA ARFID?
CE ESTE TULBURAREA ARFID?
CE DESTINAȚII VIZITEZI VARA ASTA?
UNDE CONDUCI ÎN WEEKEND?

Bani sunt, miliarde de euro, constructorii vor să muncească, numai să găsească oameni. Pentru o economie, construcțiile au cel mai mare grad de multiplicare. Dacă construcțiile își vor menține ritmul de creștere din ultimul an, economia României o va duce bine.