Criza politică mânâncă din rezevra valutară, prețul pentru a ține cursul sub control.

În octombrie, rezerva valuatră a BNR a scăzut cu 1,37 mld. euro, de la 41,2 mld. euro la 39,8 mld. euro. Pe lângă operațiunile uzuale, Banca Națională mai are și operațiuni de intervenție în piață, pentru a controla evoluția cursului valutar atunci când apar evenimente.

Criza politică de la noi, care durează de două luni, a pus presiune pe piața valutară.

Recomandări

SBF PRIMEȘTE 25 DE ANI DE ÎNCHISOARE
ZIUA FEMEILOR DIN MUZICĂ
MOLDOVA SE PREGĂTEȘTE DE ADERARE
GOSLING ÎȘI FACE COMPANIE DE PRODUCȚIE
ROTAȚIA PĂMÂNTULUI A ÎNCETINIT
JILL BIDEN A SCRIS O CARTE PENTRU COPII

BNR nu spune oficial cu cât intervine pe piață pentru a nu scăpa cursul valutar din mână când apar astfel de evenimente, dar acest lucru se vede în rezervele valutare.

Pentru a nu aduce o presiune în plus în economie și în societate, mai ales că România se confruntă cu această criză politică absurdă, BNR a ținut practic pe loc cursul valutar în octombrie, la 4,94 lei pentru un euro, chiar dacă ne confruntăm cu deficite mari și acum, și cu această creștere a inflației.

Prin vânzarea de valută, BNR intervine și pe piața monetară pentru a controla lichiditatea în lei astfel încât să încerce să nu scape inflația de sub control, mai ales că aceasta a crescut cu mult peste așteptări.

BNR speră să refacă o parte din rezerve atunci când intră avansul de la Bruxelles, de 3,8 mld. de euro în contul PNRR-ului. Până când mai primim și restul de bani, mai vedem.

Oricum, criza politică are și costuri.