Toată lumea ar vrea să știe salariile colegilor, salariile șefilor, salariile celor de la concurență, salariile din economie, ca să vadă cine este plătit mai bine și unde se plătește cel mai bine. La polul opus, nimeni nu ar vrea ca alții să afle care este salariul lui. În încercarea de a aduce ceva transparență pe piața salariilor din Europa, Uniunea Europeană a spus ca din 2026 anunțurile de job-uri trebuie să conțină și o anumită plajă salarială oferită, dacă nu chiar salariul.
Advertisment
Cele mai mari platforme de recrutare online spun că un anunț de angajare cu salariul oferit atrage un interes mai mare din partea celor interesați, decât anunțurile care spun că salariul este confidențial și va fi cunoscut doar într-o discuție individuală. Raportul de interes pentru un job cu salariul la vedere versus salariul confidențial este de 35 la 25, conorm eJobs. Cei mai interesați de ofertele cu salariul afișat sau măcar cu un interval salarial sunt tinerii între 18 și 24 de ani, dar și cei care au peste 60 de ani. De ce sunt interesați cei peste 60 de ani de salariile afișate, având în vedere că nu prea mai pot să se miște în piața muncii, este o întreare fără răspuns. Toată lumea spune că piața muncii este dinanică, dar în realitate nu foarte multă lume vrea să-și schimbe job-ul peste noapte, mai ales atunci când are un job pe care îl consideră stabil, iar compania unde lucrează este bună.
Totuși, dacă cineva vrea să-și schimbe job-ul, solicitările salariale sunt mari față de cât ar oferi compania interesată. Plus că în piață există această expresie: fără o creștere salarială de 30-50% nici nu mă ridic din pat, nici nu mă duc la un interviu de recrutare. Piața muncii de la noi a fost ferită de probleme în ultimul deceniu, adică cererea a fost mai mare decât oferta. Totuși, este bine că Uniunea Europeană impune statelor membre, impune companilor care operează pe piața europeană, ca din 2026 să dea informații legate de salarii, de plajele salariale oferite.
Recomandări
Partenerii noștri