Dincolo de catastrofa adusă de ruși prin invadarea militară a Ucrainei, războiul de la granița noastră deschide și o piață de oportunități: de a atrage forță de muncă și business-uri în România

Conform firmei internaționale de consultanță EY, România va intra în cursă cu Ungaria, Polonia și Cehia pentru relocarea investițiilor din Rusia, Belarus, Ucraina.

Alex Milcev, partener EY, spune că orice relocare presupune resursă umană, capital și active. Aici avem exemple și cu firme de IT, call-centre micuțe, care s-au și relocat. Dar discuția este la business-urile mari.

Recomandări

VREM O ȘCOALĂ CA AFARĂ
URSULA CERE CONCURENȚĂ ECHITABILĂ CHINEI
BELLA IA PAUZĂ DE LA MODELING
CUM STĂM LA SPERANȚA LA VIAȚĂ
CÂND ÎNCEP COPIII SĂ FOLOSEASCĂ A.I.
JAPONIA PREZINTĂ TEHNOLOGIA 6G

Ceea ce oferă acum România se referă la anumite avantaje fiscale și ajutoare de stat, dar nu este de ajuns. Companiile nu vor doar acest lucru. Investitorii au nevoie ca autoritățile, guvernul, ministerele, primăriile, consiliile județene să se miște cât mai repede.

Dacă stau după o autorizație cu lunile și chiar cu anii, nimeni nu va veni în România.

Noi suntem acum într-o competiție cu celelalte țări. Polonezii sunt marii câștigători pentru că cei mai mulți ucraineni se duc în Polonia, așa cum s-a întâmplat și în 2014, când rușii au ocupat Crimeea și a început exodul ucrainenilor către țări aflate în NATO, unde rușii ar ajunge mai greu.

Noi nu vom fi câștigătorii acestor relocări de business, dar trebuie să luăm și noi ceva. Cât înseamnă acest ceva depinde de guvern, depinde de cei de la palatul Victoria sau chiar de la Cotroceni. 

Să meargă ei după investiții, după relocari, și să nu aștepte ca investitorii să le bată la ușă.