Pentru a crește economic, politic, social, cultural, demografic, ca să nu ne pierdem de tot în Uniunea Europeană, România are nevoie de bani europeni, de investiții străine, de multinaționale, dar poate în primul rând de capital românesc.

Din păcate, an de an, capitalul privat românesc scade.

Deși avem peste 500.000 de companii românești, ponderea lor în totalul businessului din România este de numai 44%, în timp ce multinaționalele au 53%, iar capitalul de stat 3%.

Recomandări

NE-A SALVAT VACCINUL?
CIOLACU: COALIȚIA NU SE RUPE
UK: FETELE ÎNTREC BĂIEȚII LA FUMAT
MORIȘCA DE PE MOULIN ROUGE A CĂZUT
ACȚIUNILE META SE SCUFUNDĂ
RUSIA SPUNE NU REZOLUȚIEI

În cei mai buni ani din istoria economică a României, cu un PIB de 220 mld. euro și o cifră de afaceri totală în economie de peste 360 mld. euro, capitalul privat românesc scade.

Prin atitudine, statul român, adică guvernul și celelalte instituții, indiferent de cine a fost la putere, a susținut capitalul privat românesc doar când a avut nevoie să facă afaceri personale sau doar când este campanie electorală, iar liderii politici au nevoie de voturi.

Dacă ungurii și polenezii s-au extins în regiune, inclusiv în România, având în spate suportul politic și financiar ale statelor lor, companiile românești au rămas pe loc în propriile granițe pentru a se apăra mai mult de instituțiile statului, fisc, ITM, DNA, DIICOT decât de concurență.

Fîră suportul financiar fie al băncilor, fie al statelor, o parte dntre antreprenorii români care au reușit să-și construiască un business și un brand au fost nevoiți să-și vândă companiile.

Pe lângă românii care pleacă an de an din țară nemulțumiți de cum se mișcă lucrurile și mai puțin de bani, acum și capitalul românesc pleacă.

Românii cred mai mult în Uniunea Europeană decât în România de acasă, iar acest lucru se vede.

Dacă cei care au pe mână puterea politică, economică și administrativă vor întoarce spatele capitalului privat românesc ca acum, peste ani ne vom trezi în fața unei Românii înghițită de tot, fără interese naționale, fără populație și fără capital privat românesc. 

Până atunci la mulţi ani, România!