Nu există voință politică pentru eliminarea pensiilor speciale, chiar dacă Curtea Constituțională a precizat că singurele pensii speciale de care guvernul nu se poate atinge sunt cele ale magistraților, pentru că sunt date prin lege. Celelalte pensii speciale, celelalte categorii profesionale au fost incluse abuziv.
Advertisment
Nu există voință politică pentru reducerea aparatului bugetar care, în loc să scadă, crește an de an.
Nu există voință politică pentru reducerea salariilor bugetarilor. PNL a precizat clar că nu se vor lega de aceste salarii. Doar nu vor crește.
Recomandări
Nu există voință politică pentru a se revizui sistemul de sporuri din aparatul bugetar, și nici pentru tăierea lor. O recunoaște chiar premierul Florin Cîțu, care ar vrea să facă ceva, dar partidele, în frunte cu partidul lui – PNL, nu susțin acest lucru.
Nu există voință politică pentru eliminarea penalilor din funcțiile publice. Și pentru că PSD nu mai este la guvernare, iar oamenii în cauză țin de PNL, nici președintele Iohannis nu mai este atât de vehement față de penali.
Nu există voință politică pentru reforma educației.
Nu există voință politică pentru reforma sistemului de sănătate. În primul rând pentru că partidele nu știu cum să facă aceste reforme.
Când ajung la guvernare, partidele se comportă tot ca ONG-uri, vorbesc mult, dar fără să propună ceva concret.
Nu există voință politică pentru privatizarea companiilor de stat, pentru curățarea companiilor de stat, pentru reducerea organigramelor companiilor de stat, pentru închiderea activităților fără niciun viitor din companiile de stat.
Așa că să nu avem prea mari speranțe nici de la acest guvern.
Voința politică intervine doar atunci când este criză, când nu mai sunt bani, când politicienii și guvernanții sunt cu spatele la zid. Noi nu suntem în această situație ci dimpotrivă, așa că trebuie să așteptăm următoarea criză pentru ca cei de la putere să facă ceva.
Partenerii noștri