Creșterea cursului valutar leu/euro din ultima perioadă este bine-venită, pentru că mai eliberează din presiunea pe economie. Și chiar nu a crescut mult, cu numai 0,9-1% în primul trimestru, ce-i drept, peste dobânda bancară la lei. La o inflație în creștere de 3,16% înregistrată în februarie, față de 2,5% cât este ținta BNR, la care se adaugă acumularea constantă de deficit bugetar și comercial, cursul valutar nu putea sta pe loc.
Advertisment
Dar pe lângă aceste lucruri ale noastre, a intervenit și o schimbare majoră în economia globală. Economia SUA își revine mult mai repede și chiar mai bine din această criză, cel puțin față de Europa, datorită planurilor de relansare ale noului președinte american Joe Biden, așa că fluxurile de bani se îndreaptă din nou către New York.
În Europa investitorii primesc în continuare dobânzi negative, randamentul la titlurile germane pe 10 ani fiind de -0,32%, în timp ce în America randamentul este acum de 1,7%.
Recomandări
În România randamentul pe 10 ani la titlurile de stat este de 3,2%.
Și piața românească este afectată de aceste mișcări globale în care banii se duc acum către americani. Deși la titlurile de stat românești avem o dobândă de 3,2%, cu mult peste nemți, marii investitori străini au considerat că mai bine își plasează banii în dolarii americani și, bineînțeles, în titlurile de stat americane.
Iar acest lucru a dus la creșterea dolarului la nivel mondial, și implicit la București. Dacă euro a crescut cu 0,9-1% în primul trimestru față de leu, dolarul a crescut cu 5,5% față de leu, devenind chiar cel mai bun plasament în Trimestrul I, peste dobânda bancară la lei. Așa că uchiul Sam, pe care mulți îl vedeau la pensie, este din nou la putere.
Partenerii noștri