Dobânzile la lei vor începe să scadă oficial în acest an, deși acest trend este deja prezent în piață de câteva luni. Toată lumea se raportează la BNR, care trebuie să dea oficial startul la scăderea dobânzilor. Banca Națională se pregătește să reducă dobânda de referință, care este acum la 7%, dar când va începe această primă reducere și câte scăderi va opera în acest an, reprezintă întrebări care nu au un răspuns cert.

Pe piața interbancară, ROBOR la 3 luni, un indicator de referință pentru credite, scade de mai mult timp, dar scăderile sunt insesizabile, de 0,0 și ceva la sută și, de aceea, nu constituie știri. De la începutul anului, ROBOR a scăzut de la 6,2%, la 6,1% pe 1 februarie. De asemenea, dobânzile la titlurile de stat, atât cele oferite la prima vânzare cât și cele care se tranzacționează pe piață, sunt în scădere. De altfel, Ștefan Nanu, șeful Trezoreriei, se așteaptă ca randamentele titurilor de stat, adică dobânzile efective din piață, să scadă la 5-6% față de peste 6% cât sunt acum.

Fără să anunțe, ca atunci când le creșteau, băncile au început să scadă dobânzile la depozite, de la o medie de 7-8% spre 5,5-6,5% acum, conform unei analize ZF. Băncile sunt pline de bani pentru că anul trecut a crescut puternic economisirea. Pe de altă parte, cererea de credite este foarte slabă și nu au cui să dea banii. În aceste condiții, băncile fie cumpără titluri de stat, fie țin banii la BNR, unde primesc o dobândă extrem de generoasă, de 6%. Pe de altă parte, dobânzile la credite vor scădea, dar puțin mai lent decât sunt așteptările. Dobânda de referință pentru creditele ipotecare, IRCC-ul, care acum este la 5,97%, nu va scădea așa de repede pentru că are un decalaj de calcul în spate de șase luni.

Recomandări

PUTIN DISCUTĂ CU FICO
BIBI AMENINȚĂ REBELII HOUTHI
CIOLACU: AVEM COALIȚIE
FONTANA DI TREVI SE REDESCHIDE
ZELE CREDE-N ADERARE
NEGOCIERI FĂRĂ SFÂRȘIT

În cea mai bună variantă, vom vedea începând din toamnă o scădere mai semnificativă a IRCC-ului. Până la urmă este bine că dobânzile vor începe să scadă, iar presiunea pe plata ratelor la bancă se va diminua. Dar nu cred că vom ajunge cu dobânzile din nou la 1-2%, cât au fost acum trei ani.