Nu știu cum va fi la anul, dar economia, business-ul, companiile, antreprenorii și angajații au mare nevoie de stabilitate politică și socială. Până când ne vom da seama încotro se duc lucrurile pe scena politică, economia va crește mai greu. Multe companii încearcă acum să-și conserve poziția în piață, bugetul și de aceea nu se vor arunca prea repede la noi investiții, angajări și creșteri salariale. Inflația a revenit pe creștere, la peste 5% și cel mai probabil creșterile de prețuri se vor menține pe medie peste 5% și anul viitor, dacă nu chiar mai mult. Dobânzile la lei nu vor scădea, cel puțin nu în prima parte a anului, chiar vor crește.
Advertisment
Guvernul, Ministerul Finanțelor, au nevoie de bani, de bani foarte mulți și vor da tonul nivelului dobânzilor la lei din piață. Când Ministerul Finanțelor se împrumută cu 7,6% pe an, pe o perioadă de 5 ani, nu știu dacă firmele și persoanele fizice se pot aștepta la dobânzi la credite mai mici. Până când vor reveni investițiile private, care depind în acest moment de stabilitatea politică și de continuarea drumului european și euroatlantic al României, economia trebuie să se bazeze pe investițiile statului, în special cele din fonduri europene, acolo unde banii sunt pe masă, numai că trebuie luați.
Degeaba discută noua coaliție, reducerea miniștrilor de la 18 la 16, reducerea numărului de secretari de stat și a secretarilor generali adjuncți din ministere, dacă nu discută și implementează măsuri de reducere a birocrației fanariote administrative de la nivelul statului, care s-a instalat în economie. În piață sunt bani, bani foarte mulți, nu mai suntem în situația din 2008-2009, când au dispărut peste noapte liniile de finanțare externe și banii din economie. Dar mai trebuie ca și statul, guvernuri, administrația publică să facă ceva în plus, astfel încât companiile private să aibă încrederea să investească din nou.