Economiștii se așteaptă la o creștere a cursului leu euro de 2-2,5%, în acest an. Cursul valutar a crescut în 2021 cu numai 1,66% și a încheiat anul la 4,9481 lei pentru un euro.

Față de cât a crescut inflația, la 8%, și față de dezechilibrele macro care se tot acumulează- deficit bugetar, deficit comercial, deficit de cont curent, creșterea cursului este considerată mult prea mică.

De mult ar fi trebuit ca euro să treacă de 5 lei. Pentru acest an, economiștii se așteaptă la o creștere între 2-2,5%. Ionuţ Dumitru, economistul-şef al Raiffeisen Bank, are o previzune de 5,05 lei pentru un euro la finalul acestui an. În prima parte a anului, cursul va fi mai stabil, dar din a doua parte, se așteaptă la o creștere mai accelerată.Ciprian Dascălu, economist-şef la BCR, are o previzune de 5,08 lei pentru un euro, pentru finalul acestui an.

Recomandări

BANII PENTRU UCRAINA RĂMÂN ÎN SUA
NO MORE EMMA?
CE FACEM CU POLUAREA?
SORANA MERGE ÎN TURUL 3 LA MADRID OPEN
ECONOMIA AMERICANĂ ÎNCETINEȘTE
CIOLACU ÎNCHEIE DISCUȚIILE CU PIEDONE

Având în vedere faptul că România are cele mai mari deficite din Europa, o creștere de 2-2,5% a cursului este considerată normală. “Nu înseamnă mare lucru”, spune Ionuț Dumitru.

Dintre celelalte țări din regiune, au aprecieri ale monedelor naționale și pentru că majorează dobânzile. În România, leul trebuie să se deprecieze pentru a reflecta mai bine realitatea.

Acum să vedem cu cât va lăsa Mugur Isărescu să crească cursul în acest an, astfel încât să nu aducă o presiune în plus pe economie sau pe inflație.