• Marți dimineață, Institutul Național de Statistică a șocat piața anunțând că în primul trimestru al anului economia României a crescut cu 6,5% față de T1 2021. Iar față de T4 anul trecut, economia, măsurată prin PIB, a crescut cu 5,2%.
  • Până marți dimineață toți economiștii credeau că în T1 creșterea economică va fi extrem de redusă, de maxim 1%, dacă nu chiar am fi intrat pe minus, ca în T4 2021.
  • Toate semnalele indicau că economia este în scădere din cauza războiului de Ucraina, a tensiunilor geopolitice, exploziei prețurilor la energie și materii prime, creșterii inflației, și acum a dobânzilor, reducerii investițiilor și scăderii consumului.

Săptămâna trecută, Mugur Isărescu, guvernatorul BNR, spunea că nu crede că economia va intra în recesiune în acest an, dar vom avea o creștere la limită.

În tot acest peisaj gri și negru, anunțul de la Statistică de marți, cu această creștere economică din T1, mai mare decât China, la propriu și la figurat, schimbă toate datele. După reducerea estimărilor de creștere economică din ultimele luni, analișii se apucă din nou de lucru și revizuiesc, de data asta în sens pozitiv, toate prognozele.

Dar de unde a venit această creștere economică peste așteptări?

Recomandări

PUTIN: VOM DOBORÎ TOATE AVIOANELE F-16 TRIMISE UCRAINEI
SBF PRIMEȘTE 25 DE ANI DE ÎNCHISOARE
ZIUA FEMEILOR DIN MUZICĂ
ȘTII DE VREME? VINE VARA-N TOATĂ ȚARA
MOLDOVA SE PREGĂTEȘTE DE ADERARE
ROTAȚIA PĂMÂNTULUI A ÎNCETINIT

Toată lumea își dă cu presupusul: din creșterea prețurilor la energie, din lucrările de construcții, din banii negri și gri care au intrat în economie pentru a nu mai sta ascunși și mâncați de inflație, din achizițiile de bunuri de folosință îndelungată pentru că oamenii se așteptau la creșterile de prețuri.

Dar ar mai exista un motiv: exodul de ucraineni care au intrat în România și care au mers mai departe sau au rămas aici. Într-un fel sau altul, aceștia au susținut consumul.

Până la raportul mai detaliat de la Statistică, care va veni în următoarele săptămâni, acum ne putem da doar cu presupusul.

Dar până la urmă putem să ne uităm în mall-uri, pe șosea și să vedem cât de pline sunt străzile, deși benzina s-a scumpit cu 50%. Dacă ne mai uităm și la cererea de forță de muncă, pentru că firmele au de lucru, putem găsi explicații. Oricum, creșterea economică din T1, de 6,5%, așa statistică cum e, este o veste bună pentru economie și business. Undeva există o reziliență mai mare la această criză. „