In 2023, guvernul PSD/PNL, adică guvernul Ciucă/Ciolacu, a avut un supra derapaj bugetar, de 20 de miliarde de lei, adică deficitul bugetar a fost mai mare cu 20 de miliarde de lei față de 68 de miliarde de lei cât era prognozat, conform datelor ZF. Deficitul total de 90 de miliarde de lei, adică 18 miliarde de euro, numai într-un an este imens pentru România. În timp ce noi calculăm cât ne-a îndatorat Ciucă/Ciolacu, guvernul vede deficitul bugetar de anul trecut ca fiind o mare realizare pentru că a reprezentat numai 5,68% din PIB, adică sub 6-7%, cât erau estimările cele mai proaste. Că acest deficit bugetar de 90 de miliarde de lei a fost ținut sub control prin amânarea plății unor facturi, mai ales în infrastructură, domeniul care a adus creșterea economică de anul trecut, este o altă problemă.

Guvernul Ciucă/Ciolacu a putut avea acest deficit pentru că, în special piețele externe au împrumutat România, adică investitorii străini s-au înghesuit să cumpere titluri de stat în lei și obligațiuni în euro, pentru că dobânzile au fost bune, adică mari. România se împrumută cel mai scump dintre toate țările din regiune. Investitorii străini și piețele externe nu au pus România pe vreo listă roșie pentru că avem creștere economică în continuare, reușim să atragem fonduri europene, atragem investiții străine, iar băncile locale au o situație financiară bună. De asemenea, stabilitatea politică adusă de guvernul PSD/PNL în contextul războiului din Ucraina și a tensiunilor geopolitice a fost un alt criteriu luat în considerare de către investitorii și băncile străine care împrumută România.

În aceste condiții, guvernul Ciolacu, adică cele două partide- PSD și PNL, ar trebui să rămână ca frații, pentru că, în caz contrar, piețele externe nu ne vor mai împrumuta și atunci nu va mai acoperi nimeni deficitul și derapajele bugetare care continuă și în 2024, pentru că niciun politician aflat la guvernare nu riscă să facă vreo restructurare bugetară și să taie din banii aruncați în piață.


Recomandări

CUM PUTEA FI EVITAT RĂZBOIUL RUSO-UCRAINEAN?
TRUMP ȘI ORBAN VOR SĂ FACĂ ALIANȚĂ
TAYLOR ȘI TRAVIS, SURPRINȘI ÎN LAS VEGAS STRIP
CE SPUNE MAȘINA TA DESPRE TINE?
CUM S-AU CUNOSCUT WILLIAM ȘI KATE?
RAY CHAN A MURIT LA 56 DE ANI