Toată lumea vrea subvenții de la stat: subvenții în agricultură, subvenții pentru dobânda la credite, subvenții pentru produsele agricole, subvenții pentru prețul la energie, subvenții pentru piața materialelor de construcții, pentru achiziția de mașini electrice, subvenții pentru Casa Verde, adică pentru prosumatori, pentru cei care vor să-și pună panouri solare și să devină producători de energie pentru autoconsum. Suntem o țară de subvenții, într-o țară unde bugetul este găurit. Sunt foarte bune aceste subvenții, facilități fiscale. Dar întrebarea este unde se duc aceste subvenții, în economia României sau în economia altor țări.
Mircea Fechet, ministrul Mediului, a constatat la o conferință ZF că programul Casa Verde, pe care Ministerul Mediului îl gestionează, de 2 miliarde lei în acest an, adică 400 milioane euro, finanțează de fapt economia și producția din China, pentru că panourile solare care sunt achiziționate și puse pe case sunt din China. Economia românească nu produce panouri solare, iar Europa produce prea puțin.
Când Guvernul dă subvenții pentru achiziția de mașini electrice, pentru că vrem să avem o Românie verde, mașinile vin din afară, cele mai multe din China. Chiar și Dacia Spring este făcută în China și doar adusă în România.
La polul opus, economia României, producția locală nu există sau suferă pentru că nu este susținută. Dacă Guvernul dă o subvenție, măcar aceasta să se ducă în economia românească. Cum spunea o companie românească mică, care montează panouri solare la consumatori: „Noi dăm bani la chinezi pentru aceste panouri solare, în loc să dăm o subvenție de 400 milioane euro la cei care montează panourile, care plătesc taxe și impozite în România și prin care statul poate să își scoată o parte din bani”.
Dar după cum am spus, Guvernul de la noi, de fapt toate guvernele de la noi, îi subvenționează pe alții. Dar noi nu avem bani la buget, iar Guvernul mărește taxele și impozitele.

Recomandări

TRUMP ȘI ORBAN VOR SĂ FACĂ ALIANȚĂ
CE SPUNE MAȘINA TA DESPRE TINE?
CE FACI ÎN CAPITALĂ DE FLORII?
UNDE MERGI ÎN VACANȚA DE PAȘTE?
UK AR TRIMITE SOLDAȚI ÎN GAZA
AVEM PRINTRE CELE MAI MICI PREȚURI LA ENERGIE