Fini sunt! Încet, dar sigur, ROBOR-ul scade

Dacă în octombrie anul trecut, pe vârful tensiunilor geopolitice, economice, inflaționiste, ROBOR-ul la 3 luni a urcat la un maxim de 8,21%, acum ROBOR-ul a scăzut la 7,27%, cât a fost cotat joi pe piața interbancară.

La această scădere a contribuit percepția analiștilor și trezorierilor, care cotează ROBOR-ul, că iarna va fi mai blândă decît așteptările, ceea ce a redus necesarul de gaze și energie electrică, determinând scăderea prețurilor, intrarea inflației pe un trend de scădere și în România, lichiditatea lăsată în piață de Banca Națională, dar și, de ce nu, investigația deschisă de Consiliul Concurenței privind stabilirea de către bănci a cotațiilor de dobândă folosite pentru calculul ROBOR. Această investigație va dura cel puțin un an, dar până atunci trebuie să semnalăm scăderea ROBOR-ului.

Dacă cotațiile pentru ROBOR sunt mai mult teoretice, pentru că se fac prea puține tranzacții pe ele, pe piața interbancară reală, acolo unde băncile cumpără și vând lei, dobânda medie a scăzut joi la 5,67%, față de 5,79% cât a fost media lunii decembrie. La un moment dat, dobânzile au ajuns și la 6,5%.

ROBOR-ul va scădea în continuare dacă inflația se va reduce și dacă BNR va menține surplusul de lichiditate din piață, ceea ce detensionează poziția băncilor în a se lupta pentru a atrage resurse.

Chiar dacă BNR a majorat dobânda de referință de la 6,75% la 7%, percepția pieței este că dobânzile scad încet, dar sigur. Vom vedea dacă ROBOR-ul are puterea să scadă sub 7% și să stabilească un nivel de echilibru la 6 și ceva la sută.