Feliile de salam și interogările băncilor la ANAF pentru acordarea de credite, indicatori ai crizei.

Macroeconomic stăm bine. BERD, unul dintre cei mai mari creditori ai României, a majorat la 7,2% prognoza de creștere economică pentru România din acest an.
La nivel micro însă, lucrurile nu arată așa bine. Conform Ziarului Financiar, în octombrie apetitul persoanelor fizice și a companiilor pentru credite a scăzut semnificativ.
Când dau împrumuturi, băncile verifică la ANAF situația veniturilor clienților. În octombrie, interogările băncilor la ANAF au scăzut cu aproape 40%, coborând la 162.000, cel mai redus nivel din ultimele 15 luni. Spre comparație, în martie, interogările băncilor la ANAF au fost de nu mai puțin de 285.000, ceea ce s-a văzut ulterior în creditele acordate.
Așa cum arată acum lucrurile, asistăm practic la o înghețare a creditării, ceea ce arată că lumea se uită cu teamă la viitor.
Noul val de COVID, dar și criza politică, la care se adaugă creșterile de preț, încep să muște din puterea de cumpărare. Un alt indicator care arată situația actuală este salamul.
Nicolae Ciuleac, patronul de la Carniprod Tulcea, unul dintre cei mai mari procesatori de carne de pe piață, a spus pentru Ziarul Financiar: înainte clienții cumpărau un baton de salam, iar acum au început să cumpere cu felia. Puterea de cumpărare este clar în scădere având în vedere creșterile de preț.
Nu știm cum va fi la anul, dar în piață se simte criza în timp real.

Recomandări

CINE VA PRELUA ȘEFIA C.E.
NOU COD PENTRU SCHENGEN
NE LIPSEȘTE EDUCAȚIA FINANCIARĂ?
NE-A SALVAT VACCINUL?
CIOLACU: COALIȚIA NU SE RUPE
O ROMÂNCĂ ARBITREAZĂ LA UEFA