În 2020 datoria externă a României, a statului, dar și a sectorului privat, a crescut cu nu mai puțin de 15,6 miliarde de euro, cel mai ridicat nivel de la criza de acum un deceniu, atunci când Băsescu și Boc s-au împrumutat de la FMI cu 20 de miliarde de euro.

Anul trecut guvernul Orban s-a împrumutat de la băncile private, interne și internaționale.

Datoria externă a României a ajuns astfel la 125 de miliarde de euro, adică 6.578 de euro de fiecare persoană. Nu-i chiar așa mult.

Recomandări

PUTIN: VOM DOBORÎ TOATE AVIOANELE F-16 TRIMISE UCRAINEI
SBF PRIMEȘTE 25 DE ANI DE ÎNCHISOARE
ZIUA FEMEILOR DIN MUZICĂ
ȘTII DE VREME? VINE VARA-N TOATĂ ȚARA
MOLDOVA SE PREGĂTEȘTE DE ADERARE
ROTAȚIA PĂMÂNTULUI A ÎNCETINIT

Interesant este că în 2020 datoria statului, adică ce a împrumutat Ministerul Finanțelor ca să finanțeze explozia deficitului bugetar, a crescut cu 17,9 de miliarde de euro. Iar din asta rezultă că datoria privată a scăzut cu 2,3 miliarde de euro.

Trebuie să spunem că din datoria externă totală, datoria statului este de numai 57 de miliarde de euro, adică 45%. Restul este datorie privată, făcută indirect de fiecare dintre noi atunci când ne-am cumpărat o mașină străină, când ne îmbrăcăm de la Zara sau H&M, când cumpărăm un apartament pe care îl plătim cu euro, și nu cu lei.

Datoria pe termen lung este de 91 de miliarde de euro, iar datoria pe termen scurt este de 34 de miliarde de euro, care este acoperită în proporție de 88% de către rezervele valutare ale BNR.

România nu are o datorie externă mare, dar problema este că împrumuturile se iau în cea mai mare parte pentru finanțarea importurilor de către sectorul privat, acolo unde în 2020 am avut un deficit comercial de 18 miliarde de euro, și pentru plata pensiilor și salariilor la stat.

Aceste date statistice sunt seci, prea puțini se uită la ele și nici nu contează în viața de zi cu zi. De-abia când datoria externă va ajunge la 200 de miliarde de euro, adică în 5 ani, ne vom pune întrebări.

Până atunci, puteți să deschideți o șampanie de import.