Pentru investitorii de la Bursa de la București anul 2021 a fost foarte bun: principalul indice bursier, BET, care urmărește evoluția a 19 acțiuni, cele mai importante, a crescut cu 33,2%.

Dacă punem și dividendele acordate de aceste companii, investitorii au avut un câștig de 40%, ceea ce comparativ cu o dobândă bancară de 1-3%, cu creșterea cursului leu/euro de numai 1,6% și cu o inflație de 7%, arată cine a fost câștigătorul anului trecut.

Dacă analizăm însă structura indicelui BET, cele 19 acțiuni au avut evoluții diferite. Teraplast Bistrița, producător de materiale de construcții, a marcat o creștere de 181%, de șase ori peste piață, Nuclearelectrica a crescut cu 163% datorită creșterii exponențiale a prețurilor la energie electrică, iar Medlife, rețeaua privată de sănatate, care are din ce în ce mai mulți clienți, a crescut cu 113%.

Recomandări

S-A RUPT COALIȚIA LA BUCUREȘTI
SISTEMUL „TYCHE" ÎȚI PUNE DIAGNOSTICUL
CE FACI CU CEL MIC ÎN MINIVACANȚĂ?
DRULĂ PROPUNE MĂRIREA NOTELOR LA BAC
UE VREA NOI REGLEMENTĂRI PENTRU TIKTOKLITE
TÎLVAR VREA OBUZIERE DIN COREEA DE SUD

La polul opus, Electrica, compania statului, care distribuie energie și care pierde din acestă criză a prețurilor la energie, a scăzut cu 20%, Alro, unul dintre cei mai mari consumatori de energie, a pierdut 19%, iar Transgaz a pierdut 16%.

Acțiunile Bursei de Valori au crescut cu numai 10%, deși piața bursieră a avut unul dintre cei mai buni ani din istorie, poate cel mai bun dacă ne uităm la capitalizare.

Banca Transilvania, unde 7 milioane de români sunt acționari fără să știe prin Pilonul II de Pensii, a crescut cu 26%, iar BRD cu 19%.

Petrom și Romgaz, care s-au unit pentru a scoate gazele din Marea Neagră, au crescut cu 37%, respectiv 38%.

Dar acesta a fost trecutul și, cum spun investitorii, nu reprezintă o garanție că va fi la fel și în 2022.

Totuși, brokerii cred că va fi un an bursier bun, vor fi acțiuni care vor crește profitând de creșterea prețurilor, a inflației, a dobânzilor și altele, care vor pierde din valoare. Dar cel mai important lucru este ca pe bursă să se listeze din ce în ce mai multe companii private românești, drum deschis în 2021 de TTS, One United, și Aquila.

De la stat, ca să listeze acțiunile Hidroelectrica, nu avem prea mai așteptări.