Deși BNR a majorat din nou dobânda de politică monetară de la 6,75% la 7%, acest lucru contează mai puțin. Important este mesajul pe care l-a transmis Banca Națională în privința evoluției inflației, creșterea prețurilor fiind coșmarul economiilor occidentale anul trecut.

BNR spune că potrivit actualelor evaluări, rata anuală a inflației va scădea probabil în trimestrul întâi, în linie cu cea mai recentă prognoză pe termen mediu, dar va coborî semnificativ mai alert ulterior, ajungând la nivelul de o cifră încă din trimestrul trei al anului curent. Dacă prognozele de acum se vor confirma, din trimestrul al treilea inflația va coborî spre 7-8%, ceea ce este la jumătate față de nivelul de anul trecut.

De altfel, în toate economiile occidentale începe să se simtă un vânt de scădere a inflației, ceea ce va duce la o amelioare a situațiilor macroeconomice. Creșterea prețurilor, care a lovit peste tot în lume, a dus la scăderea puterii de cumpărare a consumatorilor, ceea ce în final s-a văzut într-o reducere a consumului, reducerea activității economice și scădere economică.

După cum arată ultimele date, economiile occidentale sunt mai reziliente decât așteptările, iar SUA și Europa s-ar putea să evite intrarea în recesiune în T1. Ca să revenim în România, creșterea economică a scăzut în T4, dar situația pare mai bună decât estimările. Cred că lumea, respectiv companiile și populația, s-a obișnuit cu războiul din Ucraina, și atâta timp cât nicio bombă nu cade într-o țară NATO s-ar putea ca economiile să reziste destul de bine, și să evite o scădere economică, tăieri de salarii, disponibilizări masive și un frig macro în casă. Este și cazul României.

Recomandări

ZIUA FEMEILOR DIN MUZICĂ
CÂND ADERĂ MOLDOVA LA UE
CUM ÎNVINGE EUROPA CRIZA ENERGETICĂ
PRĂBUȘIREA PODULUI DIN BALTIMORE
CILLIAN MURPHY DEVINE VEGAN
GOSLING ÎȘI FACE COMPANIE DE PRODUCȚIE