Anul trecut, Pilonul II de pensii, unde 3,75% din salariul brut se duce și 7,8 milioane de români au niște bani de care știu prea puțin, a raportat un randament mediu de 5,88%, sub inflația de 8,2%.

Dacă ne raportăm însă la depozitele bancare, de 1-3%, la dobânzile la titlurile de stat, de 3-4%, la creșterea cursului valutar leu-euro, de numai 1,6%, randamentul mediu al Pilonului II pare bun.

60% din cei 89 de miliarde de lei, cât au ajuns activele totale, sunt în titluri de stat și instrumente cu venit fix, unde câștigurile nu au cum să fie spectaculoase, și numai 25% sunt în acțiuni, unde câștigurile ar putea fi mai bune dacă nimerești acțiunile potrivite.

Recomandări

X PERCEPE O NOUĂ TAXĂ
FACEM ECONOMIE LA ELECTRICITATE
MEGHAN ÎȘI LANSEAZĂ NOUL BRAND
MOMENTUL ATACULUI
ESA CREEAZĂ O ECLIPSĂ ARTIFICIALĂ
SOMN UȘOR, TRUMP!

Dacă ne uităm individual la cele 7 fonduri de pensii Pilon II, performanța administratorilor este destul de diferită.

Conform unei analize a ZF, NN Pensii, cel mai mare fond Pilon II, unde peste 2 milioane de români au banii, a avut un câștig de 7,25%, peste medie. Pe locul doi a fost fondul Aripi de la Generali, cu un câștig de 5,9%, pe locul trei a fost Vital de la Aegon cu 5,4%, pe locul patru a fost AZT Viitorul Tău de la Allianz, cu 5,4%, pe locul 5 a fost Metropolitan Life cu 5%, pe locul 6 a fost BCR Pensii, cu 3,6%, iar pe ultimul loc a fost BRD Pensii, cu 3,2%, un câștig destul de mic.

Această succesiune de randamente nu spune prea mare lucru celor 7,8 milioane de români. Mulți nu știu că au niște bani acolo, având în vedere că numai 2 din 10 se uită curent online pe evoluția portofoliului.

Se pune un accent destul de mare la nivel public pe Pilonul II de pensii, dar participanții trebuie să știe că administratorii nu pot obține câștiguri fabuloase. Nu este ca la Bitcoin sau alte criptomonede.

Pilonul II, datorită reglementărilor de investiții, nu are cum să aibă nici măcar câștigurile de la bursă având în vedere că cea mai mare parte din investiții este făcută în titluri de stat.

Pilonul II este bun pentru că la pensie te trezești cu niște bani de care nu știi sau dacă știi nu i-ai urmărit. Asta dacă guvernul nu vrea să schimbe modalitatea de plată când conturile ajung la scadență dintr-o sumă fixă într-o sumă plătită eșalonat timp de 12 ani.