Sub privirile premierului Nicolae Ciucă, Romgaz a semnat marți, oficial, la Palatul Victoria, contractul de achiziție a acțiunilor deținute de grupul american Exxon în proiectul de gaze din Marea Neagră.

Pentru 50% din acest proiect, Romgaz, o companie controlată de stat, plătește 1,06 miliarde de dolari. Restul de 50% din proiect rămâne la OMV Petrom.

Timp de cinci ani, proiectul a bătut pasul pe loc, neexistând suficientă voință politică pe vremea când Dragnea cu PSD controla Paramentul, pentru a aproba o legislație care să fie favorabilă acționarilor proiectului, pentru a începe investiția.

Recomandări

CÂND ADERĂ MOLDOVA LA UE
CUM ÎNVINGE EUROPA CRIZA ENERGETICĂ
PRĂBUȘIREA PODULUI DIN BALTIMORE
CILLIAN MURPHY DEVINE VEGAN
GOSLING ÎȘI FACE COMPANIE DE PRODUCȚIE
ROTAȚIA PĂMÂNTULUI A ÎNCETINIT

Retorica politică era că investitorii câștigă mai mult decât statul.

Între timp, Exxon a renunțat la gazele din Marea Neagră ieșind total din proiect.

Acum, prin intrarea Romgaz, statul devine practic principalul acționar în acest proiect. Statul deține 70% din Romgaz și 20% din OMV Petrom, așa că procentele adunate înseamnă că deține 45% din beneficiile proiectului de gaze din Marea Neagră.

OMV Petrom deține practic 25% din proiect, iar fondurile de pensii private Pilon II, care au acțiuni la Romgaz și OMV Petrom, companii listate la Bursă, și unde 7,6 milioane de români au banii de pensie, dețin 12% din câștigurile acestui proiect.

Până acum, în acest proiect s-a investit 2 miliarde de dolari pentru lucrările de explorare, și ar mai fi nevoie de încă 4 miliarde de euro pentru aducerea gazelor la suprafață și exploatarea zăcământului.

Conform estimărilor, proiectul din Marea Neagră ar conține între 42 de miliarde și 82 de miliarde de metri cubi de gaze, ceea ce la prețurile actuale ar înseamna între 42 și 82 de miliarde de euro, pe teremen de 20 de ani.

Dacă până acum retorica era că străinii ne iau gazele acum, prin faptul că statul a devenit practic principalul acționar, această retorică ar trebui să dispară și exploatarea să înceapă.

Acum, să vedem dacă există suficientă voință pentru a se da drumul la acest proiect și peste 5-6 ani să vedem prima moleculă de gaze.