Joi după-amiază, America, prima economie a lumii, a intrat oficial în recesiune, înregistrând pentru al doilea trimestru consecutiv o scădere economică.

Cu o seară înainte, FED, banca centrală americană, a majorat dobânda de referință la dolar, de la 1,5% la 2,25%, o creștere destul de mare, în încercarea de a nu scăpa inflația de sub control chiar de tot.

În America, inflația a crescut la 9,1%, un nivel record, iar semnalele arată că inflația nu se va putea reduce chiar atât de ușor. În aceste condiții, banca centrală americană va majora din nou dobânzile la dolar, ceea ce va schimba fluxurile financiare din întreaga lume.

Recomandări

NOU COD PENTRU SCHENGEN
CE FAC ELEVII ÎN SĂPTĂMÂNA VERDE
NE-A SALVAT VACCINUL?
O ROMÂNCĂ ARBITREAZĂ LA UEFA
CIOLACU: COALIȚIA NU SE RUPE
UK: FETELE ÎNTREC BĂIEȚII LA FUMAT

În Europa, Banca Centrală Europeană a majorat dobânda la euro cu 0,5%, iar în septembrie va mai opera o nouă majorare.

Inflația în Europa a ajuns la 8,6%, și tema tuturor este că acestă creștere a prețurilor va continua, având în vedere tensiunile foarte mari de pe piața energiei.

În România, avem o inflație de 15%, care va mai crește, la fel cum vor crește și dobânzile la lei. ROBOR-ul a ajuns la 7,8%, iar BNR se pregătește de noi majorări. Din păcate, marile țări occidentale nu prea mai au mijloace monetare pentru a susține economia prin scăderea dobânzilor, așa cum s-a întâmplat în criza anterioară. Atunci, pentru a ține activitatea economică pe linia de plutire, băncile centrale au redus dobânzile, dar au putut să facă acest lucru pentru că inflația era foarte mică.

Acum, din cauza exploziei inflației, băncile centrale sunt nevoite să majoreze dobânzile, ceea ce contribuie și mai mult la scăderea economică și la intrarea marilor economii occidentale în recesiune. Toți economiștii încearcă să găsească soluții pentru evitarea căderilor economice, ceea ce în final va duce la mari proteste, schimbări de guverne și, poate, schimbarea modelelor politice și economice.

Noi încă avem resurse de creștere economică, putem sta în picioare singuri chiar dacă piețele occidentale intră în recesiune, dar pentru asta guvernul trebuie să facă mult mai multe lucruri, să susțină mult mai mult economia și companiile.