Dacă nu ar fi fost scandalul de la Deva, cu protestele minerilor care s-au blocat în subteran pentru neplata salariilor, aproape că nu am fi știut că mai avem mineri în România. Credeam că toți au plecat la muncă în Marea Britanie și în Europa.
Advertisment
De la 100.000 la începutul anilor ’90, acum România mai are 11.300 de oameni care lucrează în minele care au mai rămas deschise.
Conform unei analize din Ziarul Financiar, un miner câștigă acum pe medie 4.260 de lei, față de 3.620 de lei, cât este salariul mediu pe economie, adică un plus de 17%.
Recomandări
Un inginer în exploatări miniere are un salariu de peste 5.750 de lei.
Bruxelles-ul ne spune că energia bazată pe cărbune nu mai are niciun viitor în Europa, așa că cere guvernului de la București să găsească o soluție cât mai rapidă pentru reconversia acestor mineri.
Dragoș Damian de la Terapia Cluj spune că dacă guvernul ar reloca 5.000 de mineri în Timișoara sau Cluj, fabricile de acolo i-ar prelua automat, având în vedere necesarul de forță de muncă.
De la București, partidele din opoziție, PSD și mai nou AUR, plâng la televizor și pe Facebook de viața grea a minerilor, ca să îi vadă alegătorii că au grijă de interesele naționale și ale României.
Pentru cei de la București, soarta și viitorul minerilor îi interesează prea puțin.
Mai important este ca firmele de curierat, Uber, sau cei care lucrează la Glovo sau Foodpanda să nu intre în grevă. Atunci ar fi o adevărată tragedie, nu minerul care face greva foamei si se blochează în subteran.
Partenerii noștri